9 gode råd om hunde og sommervarme

9 gode råd om hunde og sommervarme

Sommeren er over os, og mange har fået hund for første gang i løbet af de sidste par måneder. Så hvad skal man som ny hundeejer være opmærksom på i sommervarmen?

Solen skinner og graderne stiger i den danske sommer. Lena Jensen fra The Voice of Pets har samlet 9 gode råd til, hvordan du passer på din bedste ven i sommervarmen.

1. Husk vand

Sørg altid for at have vand med til din hund, når I er ude at gå.

Det er også en god idé at sørge for, at hunden har ekstra vandskåle stående, både indenfor og udenfor, så den altid har adgang til vand.

2. Pas på dagtimerne

Ligesom det anbefales, at vi mennesker holder os i skyggen, når solen er stærkest, skal vores firbenede venner selvfølgelig også holdes ude af solen i det tidsrum. Det er derfor en god idé at gå med hunden i morgen- og aftentimerne, hvor der ikke er nær så varmt.

Hvis hunden skal aktiveres og/eller trænes, bør det også foregå i morgen- og aftentimerne. Hunden bør holdes i ro, når det er allervarmest.

3. Mange, men korte gåture

Vi anbefaler, at du går flere, men korte ture, fremfor få, lange gåture med hunden. Vi fraråder, at du løber med din hund i sommervarmen.

Vær opmærksom på, hvor varm asfalten er, inden I går, da vi ofte ser hunde med forbrændte poter på grund af brændvarm asfalt. Du kan tjekke asfalten med bagsiden af hånden. Hvis du kan have din hånd liggende i 10 sekunder, uden det brænder, så er den sikker for hunden at gå på. Det samme gælder for fliser.

4. Lad hunden blive hjemme

Vi opfordrer på det kraftigste, at du lader hunden bliver hjemme fra familieudflugter til forlystelsesparker eller lignende, hvor der er mange mennesker og børn, der løber rundt. Derhjemme kan hunden bedre holde sig i ro og slappe af i skyggen eller andre kølige områder.

Sørg selvfølgelig for, at hunden har rigeligt vand derhjemme. Sæt f.eks. vinduer på klem, træk gardinerne for eller hav en blæser stående, så luften bliver kølet ned omkring hunden. Du kan også med fordel lade døren til badeværelset være åben, da f.eks. klinkegulv holder sig køligt for hunden at ligge på.

De samme tips gælder selvfølgelig også, når du er hjemme og ikke har mulighed for at lukke hunden ud i en have eller hundegård, f.eks. hvis du bor i lejlighed.

5. Ture på stranden

Vi anbefaler ikke, at du tager hunden med på stranden i mange timer, med mindre den kan få lov at bade, og du sørger for, at der er steder, hvor den kan ligge i skygge, f.eks. et skyggetelt.

Vær også opmærksom på, at sandet kan blive meget varmt. Mærk efter, ligesom med asfalt, om hunden kan gå på sandet, eller flyt på sandet, så hunden kan gå eller ligge på det koldere sand, der kommer frem nedenunder.

6. Pas på i bilen

Vi fraråder selvfølgelig, at man lader sin hund opholde sig i bilen i flere timer, men nogle gange kan det være nødvendigt at have hunden i bilen i kortere tid. I de tilfælde vil vi råde dig til at anskaffe en kølemåtte, som hunden kan ligge på, samt en dog-cooler, som kan placeres i bagagerummet, så der kan komme luft ind til hunden, uden du behøver have vinduerne åbne. Med en dog-cooler kan man også sagtens stadig låse bilen.

Du kan også bruge en Silvershade-solafskærmning, som du trækker hen over hele bilen. Den reflekterer UV-strålerne væk fra bilen, men har stadig lufthuller, hvor frisk luft kan komme igennem.

Solafskærmningen kan også med fordel tages med på stranden og bruges som skyggetelt til hunden.

Sørg selvfølgelig også for, at hunden har adgang til vand i bilen. Sæt evt. et skilt i ruden om, at hunden har vand og kølemuligheder, så forbipasserende ikke bliver urolige på hundens vegne.

7. Afslapning udenfor

Har du have og/eller en hundegård, kan du med fordel lade hunden tulle rundt derude i dagtimerne, såfremt der er steder, hvor den kan ligge i skygge, og der står flere vandskåle til den. Du kan også med fordel have soppebassiner eller baljer med vandstående, som din hund kan hoppe i, hvis den har lyst til det.

Nogle hunde vil synes det er sjovt at lege med vand fra haveslanger eller sprinklersystemer. Vær dog opmærksom på, at hunden også skal slappe af, og at den selv skal have lov til at styre, hvornår den vil i vandet.

8. Giv aldrig din hund isterninger

Du må aldrig give din hund isterninger i varme, eller hvis den har hedeslag. Hunden har det varmt i forvejen, og hvis den får is ned i maven, vil kroppen tro, at det er koldt omkring hunden og derfor forsøge at varme den endnu mere op. Du må heller aldrig sætte din hund i iskoldt vand af samme årsag.

Har hunden brug for at blive kølet ned, skal du fokusere på at køle poterne ned.

Giv hunden lunkent vand at drikke og masser af det.

Vil du gerne give din hund en kølig snack, kan du blande noget tørfoder med vand og fryse det ned, så hunden kan ligge og gnave i det og langsomt få arbejdet sig frem til foderet, så det kolde bliver varmet lidt op, inden det når maven.

Symptomer på hedeslag hos hunde

Hedeslag kan være livsfarligt for hunde.

En hund med hedeslag vil i starten selv søge mod afkøling. Den vil halse voldsomt og vil have røde slimhinder og høj puls. Hvis ikke der bliver reageret, kan hunden blive usikker og forvirret og få problemer med balancen i forhold til at gå eller rejse sig op.

Til sidst kan den få kramper og blive bevidstløs.


9. Vær opmærksom

Det vigtigste råd er generelt at være opmærksom på din hund. Hunde kan oftest godt selv mærke, hvad de har brug for. Hold øje med hundens signaler og lad den selv bestemme, hvor den har lyst til at være.

Vær ekstra opmærksom på fladnæsede hunde, da de har sværere ved at få vejret og køle sig ned.

Vi anbefaler ikke at trimme langhårede hunde i forbindelse med varmen, da pelsen er med til at beskytte hunden mod solen og varmen. Pelsen er ofte med til at regulere hundens kropstemperatur.

 

Du gør en forskel

Hvert år hjælper vi flere hundrede nødstedte kæledyr og forener dem med en kærlig familie. De mange glæder kæledyr giver os, og den mentale styrke kæledyr giver psykisk sårbare, er uvurderlig. Vi er helt afhængige af frivillige bidrag, og vores arbejde er kun muligt, når mennesker som dig hjælper os.

Jeg vil hjælpe

Denne hjemmeside bruger cookies for at sikre dig den bedst tænkelige oplevelse på vores hjemmeside. Ved at klikke videre på hjemmesiden, accepterer du vores brug af cookies.