Vigtige overvejelser inden du anskaffer dig en hund

Af Laerke - 02. Apr 2020

Har du tid, overskud, økonomi
og plads til et nyt familiemedlem?

Hundens behov skal matche dine

Inden du anskaffer dig en hund, er det vigtigt, at du sætter dig grundigt ind I, hvilket ansvar du påtager dig. Det er vigtigt, at du og din kommende hund passer sammen. Der er stor forskel på de forskellige racers behov, så du skal sætte dig ind i, hvilken hund, der passer ind i din hverdag. Her er fire overvejelser, du bør gøre dig:

Har du tid og overskud?

En hund kræver meget opmærksomhed i form af gåture, aktivering og træning. Nogle hunde skal for eksempel luftes 1,5-2 timer hver dag og gerne tre gange om dagen. Nogle hunde, især hvalpe, kræver mere træning end andre. Du skal være villig til regelmæssigt at sætte tiden af til det, også selvom det tager flere uger eller måneder at træne en bestemt adfærd.

 • Hunden følger dig i mange år og lever normalvis 10-15 år. Du skal derfor gøre op med dig selv og din familie, om I har tiden og overskuddet til at opfylde hundens behov i hele dens levetid.
 • Hvis du ofte har lange arbejdsdage, er en hund måske ikke egnet som kæledyr for dig. Rejser du meget, bør du overveje om hunden vil kunne trives med at blive passet, mens du er væk.
 • Det er vigtigt at aktivere hunden både fysisk, socialt og mentalt. I videoen nedenfor kan du få nogle gode råd til, hvordan du aktiverer din hund.

Har du luft i økonomien?

 • Det koster penge at have hund. Foder er en selvfølge, men der er stor forskel på hvor meget racerne har brug for. Dertil kommer udstyr som f.eks. hundesnor, kurv og legetøj.
 • Hunden skal også jævnligt til dyrlæge. Her er både faste udgifter som vaccination og negleklip. Men du skal også have råd til uforudsete dyrlægebesøg ved pludselig sygdom.
 • Vi anbefaler, at hunden har en sygeforsikring. Så kan du som hundeejer have ro i maven og økonomisk tryghed, hvis uheldet skulle være ude.

Det er lovpligtigt at ansvarsforsikre din hund. Så er I dækkede, hvis hunden gør skade på andre dyr, mennesker eller deres ting.

Har du plads i dit hjem?

 • En hund kræver noget plads, når den er indenfor. Overvej din boligform og om du har plads til en hund. Nogle racer er egnede til lejligheder, mens andre kræver mere plads.
 • Hvis du har en stor have, kan du med fordel indhegne den og anlægge en hundegård. En hundegård kan give hunden lidt mere frihed til at komme udenfor og løbe rundt, men skal selvfølgelig ikke være en erstatning for gåturene.
 • Tænk også på dine naboer. Er det til gene for dem, hvis hunden gør meget? Nogle hunderacer er mere tilbøjelige til at gø, og de egner sig derfor ikke til lejligheder og rækkehuse.

inden du anskaffer dig en hund

Kan du tage ansvaret for hunden?

 • Hvis I som familie overvejer at anskaffe jer en hund, så husk, at ansvaret for hunden altid skal ligge hos forældrene.
 • Det kan være gavnligt at have en snak om, hvordan pligterne skal fordeles, og hvorfor de skal overholdes. Som forælder skal du dog være villig til at udføre alle pligterne selv, hvis barnet mister interessen eller ikke magter opgaven.
 • Du skal også være forberedt på fortsat at tage ansvar for hunden, når barnet flytter hjemmefra.
 • Det er dit ansvar som hundeejer, at hunden jævnligt vaccineres, både for hundens egen skyld, men også så den ikke smitter andre hunde med sygdomme.
 • Ifølge hundeloven skal din hund registreres og mærkes inden den er otte uger gammel. Hunden skal bære et halsbånd med et hundetegn, hvor dit navn og adresse fremgår.

Den første tid i hjemmet

Det tager tid for en hund at tilvænne sig et nyt hjem. Der er derfor også en række overvejelser du bør gøre dig omkring hundens første tid i hjemmet.

 • Vi anbefaler, at du holder ferie, når du får en hund, så du har tid til at ”køre” hunden ind i dens nye hverdag. Tag gerne fri i 14 dage, så hunden kan nå at vænne sig til sine nye omgivelser, inden den skal være alene hjemme i dagtimerne. Det kan dog sagtens tage længere tid, før hunden er klar til at være alene, og du bør derfor overveje, om det er muligt for dig at tage den med på arbejde i en periode, eller om du kender nogen, der vil kunne passe den, mens du er væk i dagtimerne.
 • Det er en stor omvæltning for en hund at flytte fra internatet og ud i et nyt hjem. Den skal vænne sig til nye rutiner og ny hverdagsstruktur, og den skal forholde sig til en ny familie, som den skal danne tillid til.
 • Det kan tage flere måneder før en hund er faldet helt til. Vi kalder det ”honeymoon perioden”, hvor hunden første rigtig viser sin personlighed, efter den er faldet til – på både godt og ondt. Nogle oplever, at hunden er fantastisk nem i den første uge, men derefter viser en lidt mere krævende adfærd. Andre ser den krævende adfærd aftage, efterhånden som hunde føler sig tryg ved sine nye omgivelser.
 • Sæt dine forventninger efter hundens behov. Hunden har brug for ro, tålmodighed og genkendelighed i starten, så den ikke får overskredet sine grænser. I skal lære hinanden at kende, og hunden skal lære, at den kan stole på dig.

Find din nye bedste ven 

Der mangler et link

Kun med din støtte er vores arbejde muligt

Hvert år hjælper vi flere hundrede nødstedte kæledyr og forener dem med en kærlig familie. De mange glæder kæledyr giver os, og den mentale styrke kæledyr giver psykisk sårbare, er uvurderlig. Vi er helt afhængige af frivillige bidrag, og vores arbejde er kun muligt, når mennesker som dig hjælper os.

Jeg vil hjælpe

Denne hjemmeside bruger cookies for at sikre dig den bedst tænkelige oplevelse på vores hjemmeside. Ved at klikke videre på hjemmesiden, accepterer du vores brug af cookies.