Barnets første store sorg

Barnets første store sorg

Af Laerke - 22. Apr 2020

Når børn mister et kæledyr, kan det være deres første store sorg. Tab af et kæledyr kan være et barns første møde med døden. Børns reaktioner på sorgen bestemmes af tilknytningen til dyret; for eksempel kan børn betragte kæledyret som en bedste ven eller søskende, og dyret kan have udgjort en uvurderlig kilde til tryghed.

Hvordan barnet får bearbejdet sorgen, afhænger af om barnet har nogen at snakke med om sorgen, og om barnet føler sig mødt i sorgen. Forskning viser, at børn, der kun vokser op med en forælder eller uden søskende, knytter sig mere til sit kæledyr, end et barn, som bor med to forældre eller har søskende.

Fortæl om dig selv og tab

Da barnet endnu ikke har så stor en erfaring med at miste, kan du hjælpe barnet ved at fortælle om dine egne oplevelser med tab af et kæledyr eller om til andre tabsoplevelser, som barnet har haft med for eksempel:

  • bedsteforældre
  • en flytning
  • et stykke legetøj

Oplevelser, hvor barnet er kommet over tabet, og du kan fremhæve, hvad der hjalp barnet den gang.

De fleste børn oplever følelser mere flygtigt end voksne, og de kan give udtryk for sorgen momentant og mere intenst. Derfor er det vigtigt at normalisere sorgen over for barnet ved at fortælle, at alle mennesker bliver kede af det, når de mister noget, som de holder af.

Giv barnet tid

Det er vigtigt, at børn får tid til at bearbejde sorgen. Mange familier har en tendens til hurtigt at anskaffe et nyt dyr til barnet, men det er vigtigt, at børn får tid til at reflektere over kæledyrets død samt tale med en voksen, der forstår det tab, som børn kan gennemgå, når barnet mister et kæledyr.barnets første store sorg

Minder og afskedsgaver

Du kan forberede barnet ved for eksempel at læse en bog om døden, tilpasset barnets udviklingsniveau. Desuden kan du sammen med barnet lave en afskedsgave til dyret eller lave en sang, som I sammen kan synge for dyret. Du kan tage billeder af dyret og barnet sammen, som I kan lave en lille mindebog ud af. Bogen kan I tage frem igen, når dyret ikke længere lever. Dette kan være med til at hjælpe børn godt igennem en sorgproces.

Denne hjemmeside bruger cookies for at sikre dig den bedst tænkelige oplevelse på vores hjemmeside. Ved at klikke videre på hjemmesiden, accepterer du vores brug af cookies.