Fra ankomst til afrejse – kaninens færd gennem internatet

Fra ankomst til afrejse – kaninens færd gennem internatet

I Danmark bliver der indleveret rigtig mange kaniner på internaterne. Ofte har folk ikke sat sig grundigt ind i, hvad det vil sige at have kanin, og når de finder ud af, at de ikke magter opgaven, havner kaninerne hos os.

Hvis du ønsker at få dig en kanin som kæledyr, så overvej at anskaffe den fra The Voice of Pets, frem for en dyrehandel.

”Fordelen ved at hente kaniner på et internat er, at du på den måde er med til at give et nyt liv til en kanin, der er blevet til overs”, forklarer Dorthe Pedersen.

Internatets kaniner er også neutraliseret, som gør at du undgår hormonel og territoriel adfærd, samt nogle sygdomme; for eksempel kræft i forplantningsorganerne. Ved voksne kaniner kan vi også bedre vurdere sindet og vejlede i, hvilken kanin, der passer bedst sammen med dig.

Når vi får nye kaniner ind

I starten af december 2019 fik vi to kaniner ind på internatet. Kaninerne var blevet reddet, sammen med fire andre kaniner, fra et kummerligt liv af en privatperson. De to vi fik ind, var en han og en hun. Hannen døbte vi Viggo Skjold Hansen og hunnen Ingeborg Skjern.

”Det første vi gør, er at tjekke efter skader, om der er lange klør og om tænderne er i orden”, fortæller Dorthe.

Det første vi gør, er at tjekke efter skader, om der er lange klør og om tænderne er i orden.

Viggo havde mange sår, men heldigvis var der ikke gået infektion i nogen af dem. Ingeborg havde kun få sår. Begge kaniner var underernærede og muskelfattige og

Ingeborgs mave var helt ved at gå i stå. ”Jeg gik med det samme i gang med at få gang i tarmmobiliteten på hende, og vi slap med skrækken”, fortæller Dorthe lettet.

Bliver foderet spist?

Når vi fodrer kaniner med pellets på internatet, gemmer vi dem normalt i kaninernes hø, så de skal arbejde lidt for at få dem. Ved nye kaniner giver vi dem dog altid foderet i skål, så vi kan holde øje med, hvor meget de spiser.

”Det var hurtigt ganske tydeligt, at både Viggo og Ingeborg havde været vant til at skulle kæmpe for foderet”, konstaterer Dorthe.

Viggo var lidt sky i begyndelsen, men han havde også været udsat for mange angreb fra de andre kaniner. Ingeborg var derimod meget opsøgende og nysgerrig helt fra starten.

”Hun kommer glad hen til lågen, hver gang hun kan høre, der kommer en ind i smådyrsstalden, eller hun kan høre min stemme. Man ved jo ikke, om der falder en godbid af, hvis man sidder på måsen ved lågen og ser nuttet ud”, griner Dorthe.

Kaninerne kommer til dyrlæge

Hos The Voice of Pets gennemgår alle vores kaniner et grundigt sundhedstjek og bliver vaccinerede for både VHD1 og myxomatose, samt for VHD2, som er sygdomme, der ofte betyder døden for en kanin, hvis den bliver smittet. Viggo og Ingeborg blev selvfølgelig også tjekket, men vaccinerne måtte vente indtil kaninerne havde spist godt og at sårene var helede. ”Vi ville ikke udsætte deres i forvejen svækkede immunforsvar for alt for meget”, udtaler Dorthe.

Efter nogle uger og når vi kan se, at kaninernes maver fungerer fint, og at de ikke er voldsomt stressede, så bliver de neutraliserede og øretatoverede, hvilket foregår under narkose hos dyrlægen. Hvis tænderne fejler noget, bliver det også ordnet i samme omgang.

Det er yderst vigtigt at have fokus på sin kanin, og om den ændrer sig. Her tænker jeg på aktivitetsniveau, spisevaner og adfærd.

På internatet er der fuld fokus på kaninerne, så længe de er her. Vi har et team, som går hos dem og holder øje, og som derfor hurtigt kan se, hvis kaninernes adfærd ændrer sig.

”Det er yderst vigtigt at have fokus på sin kanin, og om den ændrer sig. Her tænker jeg på aktivitetsniveau, spisevaner og adfærd”, konstaterer Dorthe.

Dorthe opfordrer desuden til at passe på alt det grønne, der pisker op af jorden, når nu foråret kommer. ”Tilvæn jeres kaniner gradvist til det grønne, øg gradvist mængden, og husk at græsset skal være så groft som muligt; det fine plænegræs er meget sukkerholdigt”, forklarer Dorthe.

Det skal du holde øje med som kaninejer:

  • Spiser og drikker kaninen, som den plejer?
  • Ændrer pøllerne sig markant?
  • Stopper kaninen med at gøre sig ren?
  • Klør kaninen sig meget og er der små skæl?
  • Ryster kaninen på hovedet, holder hovedet skævt, eller virker ude af balance?
  • Stopper kaninen med at spise hø og gnave i grene og løber dens øjne i vand?
  • Er kaninen stille og har meget overfladisk vejrtrækning?

Klar til livet som frikanin

Både Viggo Skjold Hansen og Ingeborg Skjern er nu klar til adoption og står i skrivende stund hos The Voice of Pets og venter på nye, kærlige hjem.

”Det er et par glade og søde kaniner, som næsten virker taknemmelige over, at de nu har en varm boks, hø ad libitum og folk omkring sig, som sørger for, at de får nus og omsorg”, fortæller Dorthe.

 

Er du interesseret i at adoptere en af vores dejlige kaniner, eller et par der allerede er bondet, så hop ind og kig:

adoptér en kanin

 

Denne hjemmeside bruger cookies for at sikre dig den bedst tænkelige oplevelse på vores hjemmeside. Ved at klikke videre på hjemmesiden, accepterer du vores brug af cookies.