Har du mærket og registreret din kat?

Har du mærket og registreret din kat?

Fra den 1. juli 2021 bortfalder fremlysningspligten af umærkede katte. Ændring i loven gør, at umærkede katte fra den dato kan optages eller videreformidles uden fremlysning. Hvis din kat ikke er mærket, er det derfor på tide at få det gjort.

Efter 3. behandling i Folketinget er bekendtgørelse om lov om mark- og vejfred den 4. maj 2021 blevet ændret, så umærkede katte pr. 1. juli 2021 ikke længere skal fremlyses, hvis de er løbet hjemmefra. Hidtil har optager, herunder internaterne, haft fremlysningspligt, der omfatter fremlysning i 72 timer, men denne pligt bortfalder med den nye lovgivning, og umærkede katte overgår automatisk til internatet, eller enhver der optager katten.

Ændringen gælder således ikke kun internater, der optager katten, for katte der ikke er ID mærket (dvs. øretatoveret, chipmærket eller bærer halsbånd) kan optages af enhver. Derfor er det en god idé allerede nu at få mærket og registreret din kat, hvis den løber bort, og du gerne vil se den igen.

Har du mærket og registreret din kat

Har du mærket og registreret din kat?

Det er desuden dit ansvar som katteejer, at de oplysninger, der står i katteregisteret, er korrekte. I Danmark er der to registre, hvori du kan registrere din kat: www.katteregister.dk og www.dansk-katteregister.dk.

For mærkede katte skal den der optager katten kontakte ejer, som indenfor 24 timer skal hente katten, ellers bliver katten optagers ejendom.

Vi har i de seneste to år arbejdet intenst sammen med andre dyreværnsorganisationer, herunder Inges Kattehjem, Kattens Værn og Anima, som alle er medlem af DOSO, for at beskytte katten. Denne lovændring er første skridt på vejen. Ændringen skal give katteejere et større incitament til at få deres kat mærket og registreret og forhåbentligt på sigt nedbringe antallet af herreløse katte. Loven bliver evalueret efter to år, og vi håber den kommer kattene til gode – det fortjener de.

Vi mærker og registrere alle formidlingsegnede katte

Alle katte fra vores internat i Tranbjerg er øretatoveret og registreret i Det Danske katteregister.
Et øremærke skaber synlighed og gør det nemmere for en optager at kontakte dig og genforene dig og din kat.
Du skal være opmærksom på, at din kats øretatovering godt kan falme eller blive smudset og mindre læsbar over tid. Du har som regel mulighed for at få tatoveringen tegnet op hos din dyrlæge. Det er dog vigtigt at tilføje, at øretatovering vil være smertefuldt for din kat, hvis det ikke foregår i fuld narkose. Derfor øretatoveres internatskattene ofte i forbindelse med neutralisering.

Indgår der et “C” i en øretatovering, er det ofte en indikation på, at katten også bærer en ID-chip. En chip bruges ofte i forbindelse med en kattelem, da den kan fungere som nøgle og derved holde andre, uønskede katte ude.
Chipning af din kat klares hurtigt og nemt hos din dyrlæge. Chipning er ganske ufarligt og kræver ikke, at din kat skal i narkose.

Læs også: Mærkning og registrering skaber tryghed for dig og din kat

 

Denne hjemmeside bruger cookies for at sikre dig den bedst tænkelige oplevelse på vores hjemmeside. Ved at klikke videre på hjemmesiden, accepterer du vores brug af cookies.