Hjemmedyrkede urter er gode for din kanin

Hjemmedyrkede urter er gode for din kanin

På vores internat i Tranbjerg dyrker vi selv forskellige krydderurter, så vores kaniner altid har noget friskt grønt at spise. Det er nemlig meget vigtigt, at kaninerne ikke får sprøjtede planter.

Din kanins diæt er vigtig for både dens fysiske og mentale helbred. Derfor er det ikke lige meget, hvad den får at spise eller i hvilke mængder og varianter maden er fordelt. Størstedelen af kaninens foder skal bestå af hø, men kaniner har også godt af at spise bladgrønt som for eksempel krydderurter.

På vores internat dyrker medarbejderne derfor selv urter, som kaninerne kan nyde godt af. ”Det gør vi fordi det er billigere og nemmere, og så er det helt friskt, når vi plukker det til dem”, fortæller Lena, der både arbejder med kaniner og hunde til dagligt.

Udover de mange fordele ved at dyrke urterne derhjemme, undgår du også ulemperne ved at købe urter i supermarkedet eller plukke dem i vejkanten. Kaniner har bedst af økologiske urter og usprøjtet mad. Plukker du urter og planter til din kanin i naturen, råder Lena dig til at være opmærksom på, at de ikke vokser for tæt på vejen, hvor planterne har været udsat for motor-os.

Hvorfor dyrke sine egne urter?

Det er så nemt lige at gå ned i sit lokale supermarked og købe et bundt krydderurter, så hvorfor ikke også gøre det, når du vil give din kanin urter? Udover at være så friskt som muligt, er der flere fordele ved at dyrke sine egne urter. Urterne er nemlig velegnede som kaninmad, men er bestemt også lækre for dig, der gerne bruger urter i maden.

Når du køber urter fra en dagligvarebutik, kan meget af det nå at visne, inden kaninen får det spist, hvilket både er skidt for pengepungen og madspild. Derudover er fordelene ved at dyrke dem derhjemme klare. ”Det er hyggeligt, sjovt og bæredygtigt, og så ved man, hvad man giver sin kanin. Og så er det jo økologisk”, konstaterer Lena.

Lige for tiden vokser der tallerkensmækker, persille og masser af basilikum på kontoret på kanininternatet. Selvom Lena mener, at hun ikke er særligt god til at passe planter, nævner hun dog at selv hun kan finde ud af at passe en persille. ”Du kan plante persillen ud, og så kommer den selv op igen”, fortæller Lena, der i samme ombæring nævner mynte, som også er nem at holde.

Først svært – så nemt og lækkert

Uanset om du bor i lejlighed eller har hus med egen have, kan du dyrke dine egne urter. Du skal blot huske at være opmærksom på, hvilke urter der kan tåle at stå i en vindueskarm, og hvilke der skal stå på en altan eller i haven.

Skal du og din kanin nyde godt af en urtehave? Vi har samlet en liste over hvilke urter din kanin kan tåle. Her kan du udvælge dem, du også selv gerne spiser. På den måde kan I deles om de gode sager, og du er samtidig med til at sikre, at du får passet urterne, hvis du også selv er interesseret i at spise dem.

 

Plante

Dyrkning

Fennikel Tåler ikke frost, men dyrkes udendørs. Sås i små mængder ad flere omgange, så man ikke står med for meget fennikel på én gang. Bør gro alene og trives i almindelig havejord i fuld sol i jord, der er vådt konstant.
Tidsel Kun for kanin. Trives i velgødet havejord og i meget sol udendørs.
Brændenælde Skal graves op et sted, hvor den vokser vildt og omplantes udendørs. Vokser i fugtig og næringsrig jord. Kan bruges i fx suppe men pas på de stikkende blade.
Brøndkarse Vokser udendørs i fugtig jord og gerne i skygge. Der vokser flere nye skud ud desto mere, man bruger af den.
Koriander Trives både inden- og udendørs. Skal stå i solskin og må ikke tørre ud.
Frisk basilikum Tåler ikke frost, men kan overleve vinteren, hvis den står i en vindueskarm eller i et drivhus. Kan dog være udendørs om sommeren. Skal stå solrigt. Vandes i bunden – ikke på bladene
Timian Kan både stå inden- og udendørs. Skal stå solrigt i læ og i porøs, let jord.
Rosmarin Sart krydderurt, der kan stå både ude og inde. Dog helst køligt og lyst. Vandes kun en gang imellem.
Salvie Trives bedst udenfor i varme, sol og læ. Foretrækker kalkholdig jord. Bierne elsker også salvie.
Persille Står gerne i fuld sol eller halvskygge udendørs. Foretrækker velgødet og fugtig jord.
Dild Kan både stå inden- og udendørs men foretrækker ude. Foretrækker næringsrig og fugtig jord og skal stå i sol og læ.
Mynte Trives udendørs. Foretrækker sol eller halvskygge og fugtig jord. Breder sig hurtigt og plantes med fordel i krukke. Vær dog opmærksom på at omplante årligt, da den kan sprænge krukken.
Citronmelisse Trives inden- og udendørs. Jævnt fugtig jord og godt med gødning om sommeren.
Skvalderkål Trives udendørs. Breder sig hurtigt og kendes mest som ukrudt. Kan dog spises af både mennesker og dyr, før de går i blomst.
Fuglegræs Vokser bedst i velgødet, udendørs jord. Opfattes som ukrudt og breder sig hurtigt og skal gro alene, da den kvæler de andre urter.
Hundegræs Kun for din kanin. Findes udendørs og opfattes som ukrudt. Trives i porøs jord. 
Kløver Trives udendørs. Vandes godt over sommeren. Hårdfør plante der skal stå i sol eller halvskygge. Kan nemt plantes i krukke.

Ovenstående planter indeholder masser af gode vitaminer og mineraler, og burde indgå som supplement i din kanins grønne foder. For at hjælpe dig gennem grøntsagsjunglen, har vi samlet en liste over alle de grøntsager din kanin må få og ikke må få:

 

Du gør en forskel

Hvert år hjælper vi flere hundrede nødstedte kæledyr og forener dem med en kærlig familie. De mange glæder kæledyr giver os, og den mentale styrke kæledyr giver psykisk sårbare, er uvurderlig. Vi er helt afhængige af frivillige bidrag, og vores arbejde er kun muligt, når mennesker som dig hjælper os.

Jeg vil hjælpe

Denne hjemmeside bruger cookies for at sikre dig den bedst tænkelige oplevelse på vores hjemmeside. Ved at klikke videre på hjemmesiden, accepterer du vores brug af cookies.