Hundehvalpens tidlige udvikling og socialisering

Hundehvalpens tidlige udvikling og socialisering

Tillid og tryghed ved mennesker og miljø er ikke en medfødt egenskab hos din hundehvalp, men noget som skal læres gennem positive oplevelser, mens hvalpen er lille.

Træning og socialisering er afgørende for hvalpes positive udvikling. Det er vigtigt, at du sætter dig grundigt ind i hvad, hvordan og hvorfor. Gradvis træning og socialisering er nøglen til en mental sund hundehvalp.

Hundehvalpe må tidligst forlade deres mor, når de er 8 uger gamle. Men hvalpens socialisering starter allerede i dens tredje leveuge. Din opdrætter har derfor et ansvar i forhold til at give din hundehvalp gode oplevelser med fremmede mennesker, andre kæledyr og det omkringværende miljø. Her er det også vigtigt at nævne, at tævens sindstilstand har stor betydning, for dens hvalpe. Er hundemor stresset og utilpas, overfører hun let denne sindstilstand til de små nye hvalpe.

Socialiserings- og miljøtræningen slutter dog ikke her. Tværtimod starter den, fra det øjeblik du får din lille nye guldklump ind ad døren.

 

Jeres fælles hjem

Når din hvalp for første gang træder ind i jeres fælles hjem, udvider dens verden sig. Det vil sige, at din hvalp på ny skal lære søde, fremmede mennesker, andre kæledyr og nye miljøer at kende. Det er derfor din opgave at fortsætte den socialiserings- og miljøtræning, som din opdrætter har startet.

Det er vigtigt, at din hvalp får flest muligt positive oplevelser indenfor det første år af dens levetid. Hvalpe er dog specielt modtagelige for indtryk de første 4 måneder, positive såvel som negative. De sanseindtryk og oplevelser din hundehvalp danner sig i denne periode kommer til at fungere som hvalpens referenceramme. Når din hvalp senere i livet befinder sig i lignende situationer, vil de tidligere oplevelser angive dens sindsstemning i mødet med det ”nye”.

Derfor er det vigtigt, at din hundehvalp får så mange gode oplevelser som muligt, det første år i har sammen. Det kan være krævende, men dine anstrengelser vil blive belønnet med en venlig, tillidsfuld og veltilpasset hund.

 

Socialisering

Socialisering kan beskrives, som den proces der sker, når din hvalp lærer at genkende og kommunikere med andre levende væsner. Hvalpe er, som mange andre dyreunger, yderst legesyge, hvilket er godt, for dette hjælper dem med at opbygge sociale relationer og hensigtsmæssig adfærd overfor andre hunde.

I syv-ugers alderen begynder hvalpe at udvikle interesse for andre individer og her er det essentielt, at hvalpen bliver introduceret for, og får gode oplevelser med andre hunde, katte og mennesker. Menneskekontakten bør inkludere både mænd og kvinder, gerne i forskellige aldre, med forskelligt udseende. Det er vigtigt, fordi menneskers kropssprog er meget forskelligt. Hvilket også er grunden til, at du bør introducere din hvalp til babyer, ukoordinerede tumlinger, lidt ældre børn og teenagere.

 

Miljøtræning

Det er dog ikke kun vigtigt at vænne din hvalp til andre mennesker og kæledyr. Omgivelserne i jeres nye hjem og alle de indtryk det indebærer spiller også en rolle for din hvalps udvikling. I bør også introducere hvalpen for alle hjemmets og havens lyde: støvsuger, blender, hårtørrer, græsslåmaskiner og andre støjende apparater. Din hvalp bør også tages med på ture udenfor jeres hjem for at stifte bekendtskab med cyklister, biler, el-løbehjul osv.

 

Hvorfor er socialiserings- og miljøtræning så vigtig?

Socialisering er en vigtig del af hvalpens opvækst. Perioden, hvor den kan lære nyt om miljøet, den færdes i, er begrænset. Når perioden er ovre, er det svært at ændre den måde din hund oplever verden på. Det betyder, at hvalpen herefter har svært ved at generaliserer, eller svært ved at overføre erfaringer fra en situation til en anden. Konsekvenserne kan for eksempel være, at din hvalp er tryg ved dens mandlige ejer, men bange for alle andre mænd. Et andet eksempel er, at hvalpe der er vokset op udendørs, og som aldrig har været inde i et hus før, reagerer med frygt, når den bliver introduceret til alle de ting og lyde, der er i hjemmet.

Det er derfor også vigtigt ikke at sætte begrænsninger for de ting, din hvalp skal opleve i socialiseringsperioden. Måske I en dag får brug for at tage toget, køre i bil sammen eller flytte til et nyt hus?

Det er altid vigtigt, at du er opmærksom på, at din hvalp ikke bliver presset eller stresset under jeres træning. Små hvalpe bliver ofte overrumplet af alt for mange sanseindtryk på en gang. Træningen skal foregå i et stille og roligt tempo, som både du og din hvalp kan følge med i.

Vores bedste råd er at sætte din hvalps socialiserings- og miljøtræning i system. Derfor har vi lavet et skema, hvor du kan afkrydse de oplevelser, du og din hvalp har haft sammen.

 

Socialiseringsskema

Du gør en forskel

Hvert år hjælper vi flere hundrede nødstedte kæledyr og forener dem med en kærlig familie. De mange glæder kæledyr giver os, og den mentale styrke kæledyr giver psykisk sårbare, er uvurderlig. Vi er helt afhængige af frivillige bidrag, og vores arbejde er kun muligt, når mennesker som dig hjælper os.

Jeg vil hjælpe

Denne hjemmeside bruger cookies for at sikre dig den bedst tænkelige oplevelse på vores hjemmeside. Ved at klikke videre på hjemmesiden, accepterer du vores brug af cookies.