Hundens første tid i hjemmet

Hundens første tid i hjemmet

Det er en stor omvæltning for en hund at skifte hjem, og det er derfor vigtigt at hunden får tid og ro til at falde til i sit nye hjem.

Tid, ro og tålmodighed; det er nøgleordene, når en hund skal tilvænne sig sit nye hjem. Vores hundeansvarlige, Karina Hindborg, fortæller lidt om, hvordan du hjælper din nye hund med at føle sig tryg og tilpas, så I får den bedst mulige start sammen.

Overgangen fra internatet

Når vi får en hund ind på internatet, har vi som regel været i dialog med den tidligere ejer om, hvad hunden har været vant til i det tidligere hjem, og om den har nogle særlige behov, der skal tages hensyn til.

”Vi har altid rigtig meget fokus på, hvad hunden kommer fra. Vi vil gerne lave en så blød og mild overgang som muligt, så vi prøver at finde noget, der svarer til dens tidligere hjem, hvis den havde det godt der”, forklarer Karina.

Det er en kæmpe omvæltning for en hund at skifte hjem. Først fra sine trygge rammer hos den tidligere ejer til internatet, hvor den skal finde sig til rette i vores struktur og dagligdag, til igen at skifte til et nyt hjem og nye mennesker.

”Mange folk gør et rigtig flot, stort og solidt forarbejde i forhold til at finde den rigtige hund, og hvis ikke vi mente, at det var det rigtige match, så fik de heller ikke hunden med herfra”, fortæller Karina og uddyber: ”Men vi skal også have fokus på det sidste, så vi når i mål med den her hund, og ikke står i nogle situationer, hvor familien bakker ud og tænker: ’det her kan vi ikke have med at gøre alligevel’.”

Rutiner skaber tryghed

Det er vigtigt, at du sørger for at have god tid til at tage din nye hund ind.

”Det gør man selvfølgelig ikke ved at hente en hund om fredagen og tage på arbejde mandag, med mindre at man kan have hunden med på arbejde, og den kan rumme det”, konstaterer Karina.

Tag fri eller hold ferie; gerne et par uger, så hunden har tid til at falde til i sine nye omgivelser.

I starten bør du fokusere på at opbygge en fast struktur med nogle gode rutiner, så hunden har noget genkendelighed. Hunden har ikke ret meget kontrol et nyt og fremmed sted, men med genkendelige rutiner får hunden en følelse af kontrol, og af hvad der kommer til at ske, så den meget bedre kan tackle det uvante.

”Sørg for at fastsætte nogle faste gåture; gerne de samme ture til at starte med, indtil hunden føler sig tryg. Måske har hunden behov for at starte og slutte ude i haven, hvor den er mest tryg, i forhold til at turde tisse”, foreslår Karina, og fortsætter: ”Det er meget individuelt fra hund til hund, hvad de har brug for.”

Vi anbefaler, at du laver en slags plan for, og får snakket om, hvilke forventninger du har til hunden, for eksempel om den må være i sofaen eller om den skal sove hos dig i sengen. Det kan du gøre i dialog med internatet, da det er os, der kender hunden og dens behov bedst.

”Det er vigtigt, at man er enig i familien, og som udgangspunkt, at det hunden må i dag, det må den også i morgen. Især i den første tid, hvor hunden har følt, at det hele er blevet vendt lidt på hovedet”, forklarer Karina.

Lær hinanden at kende

De første par uger bør gå med alene-tid mellem dig og hunden. I skal lære hinanden at kende og få skabt en tillid, sådan at hunden kender og føler sig støttet af de mennesker, der nu er omkring den hver dag.

”Der bør ikke komme en masse familiemedlemmer på besøg hver dag for at møde det her nye vidunder”, bemærker Karina.

Hunden skal have tid og ro til at falde til og finde sig selv til rette igen.

Du skal også være opmærksom på, at du ikke nødvendigvis kan de samme ting med hunden, som den tidligere ejer kunne, fordi tilliden ikke er der endnu.

”Man kan komme til at overgøre tingene, fordi man vil hunden det godt, men i virkeligheden kommer man til at overskride dens grænser, fordi man ikke har dens tillid endnu”, forklarer Karina og uddyber: ”Vi kan ikke bruge den tidligere ejers oplysninger om hunden som en facitliste og for eksempel sige ’jamen, hunden var glad for familiens børn’, for det er børn, den er vokset op med. Det kan man ikke bare overføre på fremmede børn. Det skal vi passe rigtig meget på med.”

Vi ser også nogle gange, at hunden har nogle problemstillinger med fra internatet, som den nye familie ikke oplever de første par dage, og derfor går ud fra er løst. Når hunden så er faldet til, begynder nogle af unoderne så at vise sig. Det kan for eksempel være, at hunden har svært ved at være alene hjemme.

”Andre gange kan man opleve at hunden har været rigtig stresset, netop ved de her flytninger og flere overgange, og så kan opstartstiden godt være lidt hård at komme igennem, indtil hunden er faldet til, og stressen begynder at forlade kroppen igen”, forklarer Karina.

Forståelse for hundeadfærd

Indtil hunden er faldet til, bør du være opmærksom på ikke at sætte hunden i situationer, som den ikke er klar til at tackle endnu. Føler hunden sig presset, kan den overreagere på grund af usikkerheden og utrygheden ved de uvante omgivelser.

For eksempel hvis hunden ligger med noget legetøj eller et kødben, og man så forsøger at fjerne det. Hunden mister følelsen af kontrol, og man kan pludselig se nogle sider af sin hund, som er normal hundeadfærd, men som ikke er lige så rosenrøde, som når hunden ligger i arm i sofaen.

”Det kan folk blive enormt forbavsede over, fordi den her helt fantastisk, søde hund lige pludselig viser tænder eller knurrer ad dem. Det kan ske, selvom hunden ikke tidligere har udvist ressourceforsvar, men der er bare ikke nogen grund til at sætte hunden i den situation i starten. Hvis man virkelig vil det, så er det fordi man har en plan med et trænings-setup, hvor hunden kommer til dig, og du har noget endnu bedre at bytte med”, fortæller Karina.

Det er derfor nødvendigt, at du har en forståelse for hundeadfærd og hundens sprog og signaler.

Hvis du har spørgsmål eller brug for råd og vejledning, er du altid velkommen til at kontakte os. Vi hjælper hellere end gerne dig og din hund, så I får det bedste liv sammen.

Kontakt os

 

Denne hjemmeside bruger cookies for at sikre dig den bedst tænkelige oplevelse på vores hjemmeside. Ved at klikke videre på hjemmesiden, accepterer du vores brug af cookies.