Kæledyrs indvirkning på menneskers fysiske helbred

Kæledyrs indvirkning på menneskers fysiske helbred

Kan det at have et kæledyr medvirke til at fremme din sundhed? Forskning bekræfter, at der er fysiologiske gevinster ved at have et kæledyr. For eksempel er risikoen for en række livsstilssygdomme nedsat, og kæledyr kan reducere stress.

I flere hundrede år har fagpersoner haft erfaring med, at kæledyr har en gavnlig og helende effekt på syge mennesker. De sidste mange år har forskning dokumenteret, at den kontakt, som mennesker har med kæledyr, kan have positive effekter på menneskers helbred og velvære.

De seneste undersøgelser har været tværsnitsundersøgelser, der viser en sammenhæng mellem det at være kæledyrsejer og fysisk sundhed. Forskningen viser, at samværet med kæledyr kan påvirke dit helbred positivt, herunder forbedringer af kardiovaskulære foranstaltninger og mindre ensomhed.

Udskillelse af hormoner

Mange kæledyrsejere erfarer, at interaktionen med kæledyr er meningsfuld, og de oplever, at kæledyr bidrager til social støtte samt til menneskeligt velvære. Dette skyldes, at samværet udløser en lang række hormoner, der bidrager til en følelse af velvære, når vi interagerer med nogle andre individer, som vi har knyttet et følelsesmæssigt bånd til, herunder kæledyr.

Positiv effekt ved hjertekarsygdomme

Det at have kæledyr har positive effekter på det fysiske helbred, særligt hjertekarsygdomme. Et australsk studie med 5.700 deltagerere viste, at det at have positiv interaktion med kæledyr kan:

  • Virke blodtrykssænkende (det systoliske blodtryk) og mindske koncentrationen af triglycerider (fedtsyrer) i blodet.
  • Forbedre blodomløbet
  • Medvirke til hurtigere bedring ved alvorlige sygdomme, såsom slagtilfælde, hjerteinfarkt og kræft
  • Styrke vores immunsystem
  • Tjene vigtige biologiske funktioner

 

For eksempel bevirker det, at vi i mindre grad pådrager os infektioner, at vi kommer os hurtigere efter sygdom, og i sidste ende bidrager det til, at vi lever længere.

Et svensk studie har undersøgt kæledyrs virkning på ejere med en hjertelidelse, og som havde en hund eller en kat. Studiet viste, at 28 procent af patienterne uden kæledyr døde indenfor et år og kun 5,7 procent af patienter med kæledyr døde indenfor et år.

Studiet blev repliceret med en større population og kontrol af en lang række potentielt medierende faktorer, men viste fortsat øget overlevelse hos kæledyrsejerne, selv når man kontrollerede for helbredsmæssig status og livsstil. 

Støtte ved alvorlig sygdom

Hvis kæledyrsejeren pådrager sig en alvorlig sygdom, kan kæledyret udgøre en støtte. For eksempel har et amerikansk studie vist, at 68 kvinder ramt af brystkræft fandt det gavnligt at tale med deres kæledyr om sygdommen. Ligeledes var det gavnligt at have kæledyrene med i vanskelige samtaler om deres sygdomsforløb.

Andre studier har vist, at kæledyrs tilstedeværelse kan mindske puls og blodtryk i stressende situationer, hvilket også kan være den underliggende mekanisme for, at kvinderne i dette studie fandt det beroligende at have kæledyr med til de svære samtaler.

Dette rapporterede de som en lindrende faktor, idet dyrene både kunne lægge øre til noget, der kunne være vanskeligt at dele med pårørende, og ligeledes kunne kæledyret bidrage til at fastholde de vante rutiner, hvilket kvinderne også fandt hjælpsomt i en tid, hvor alt andet forekom uoverskueligt.

Reducerer stress

Kæledyr har vist sig at kunne reducere opfattelsen af ​​stressende begivenheder og dermed beskytte mod angstrelateret sygdom. De kan bidrage til øget mestringsfølelse og relevante copingstrategier til at håndtere stress, hvilket er vigtigt i et sygdomsforløb, der selvsagt er en stressende begivenhed for et menneske.

Særligt har det vist sig, at kæledyr kan være af særlig stor værdi for ældre mennesker og patienter, der skal være friske og restituere efter et større sygdomsforløb. Det har i forskningen vist sig, at sociale forbindelser er vigtige for menneskers helbred og levetid.

Men mennesker har ikke kun brug for andre for at overleve, vi har også brug for, at andre trives. Ved at mennesker interagerer med et kæledyr og har et ansvar for et kæledyrs trivsel, har det en overført betydning på menneskers trivsel og helbred. Nære og omsorgsfulde relationer både af menneskelig karakter og af kæledyrs karakter kan unægteligt være forbundet med sundhed og velvære på alle stadier i menneskers levetid.

Kæledyr og allergi

Mange mennesker lider af allergi overfor kæledyr, så en fornuftig balance mellem fordele og potentielle problemer ved at holde kæledyr skal nøje overvejes.  De fleste mennesker anser deres kæledyr som familiemedlemmer, og konflikten mellem sundhedsinteresser og ejerskab af kæledyr kan medføre manglende overholdelse af rådgivning om sundhed.

Forskning anslår, at op til 70 procent af kæledyrsejere ville se bort fra rådgivning om at give afkald på deres kæledyr på grund af allergi. Allergi ses som en almindelig grund til, at folk opgiver deres kæledyr. I nogle tilfælde er dette muligvis ikke nødvendigt. Forskning fra University of West Virginia viser, at enkel daglig hygiejne og pleje af kæledyr kan reducere allergiske reaktioner med op til 95 procent.

Vi mennesker ejer ikke kæledyr specifikt for at forbedre vores helbred, snarere værdsætter vi forholdet og det bidrag, kæledyr yder til vores livskvalitet.

Ejerskab af kæledyr og korte interaktioner mellem mennesker og dyr kan tjene som en form for social støtte og formidle en række fordelagtige psykologiske og fysiologiske sundhedsmæssige fordele.

Denne hjemmeside bruger cookies for at sikre dig den bedst tænkelige oplevelse på vores hjemmeside. Ved at klikke videre på hjemmesiden, accepterer du vores brug af cookies.