Kattens første tid i hjemmet

Kattens første tid i hjemmet

Nogle katte tilpasser sig et nyt hjem med det samme. Andre er lidt mere tilbageholdende. Vores katteansvarlige, Solveig Christensen, giver nogle gode råd til, hvordan du sørger for, at din nye kat falder til.

Foråret er over os, og det betyder flere kattekillinger. Og flere killinger betyder flere katte, der får brug for nye hjem.

”Katte er meget forskellige. Nogle katte kommer ind et nyt sted og tænker ’Nå, her bor jeg – fint’”, påpeger vores katteansvarlige, Solveig Christensen og uddyber: ”Andre er mere tilbageholdende, og dem skal man arbejde lidt mere med.”

Katte er sensitive

Når vi formidler katte videre fra internatet, gør Solveig og hendes kolleger meget ud af at fortælle den nye ejer alt om katten.

”Vi fortæller, hvordan vi ser og oplever katten. Jo mere vi fortæller folk, jo bedre kan de gøre det rigtige med lige netop den kat”, fortæller Solveig.

For eksempel hvis katten er bange for støvsugere, kan Solveig gøre den nye ejer opmærksomme på, at personen bør lade være med at støvsuge, hvor katten er i starten, og så vænne den til det stille og roligt, når den er faldet til.

”Katte er meget sensitive, når de bliver flyttet, i forhold til lyde, lugte og at komme væk fra det trygge. Bare vi flytter dem fra en boks til en anden her på internatet, er der nogen katte, der tænker ‘åh, det er farligt’”, fortæller Solveig.

Derfor er det en endnu større omvæltning for katten at komme ud i et helt nyt hjem.

Kattens nye hjem

Det er meget individuelt for katte, hvor hurtigt de føler sig trygge et nyt sted.

”Nogle katte synes, det er rart at se hele huset og lige snuse rundt, og så er de faldet til. Men for de lidt mere tilbageholdende, som synes det er lidt farligt, er det en god idé at starte i et lille rum”, forklarer Solveig.

I det lille rum placerer du alle kattens ting; kattebakke, mad- og vandskåle, kradsetræ osv. Sørg for at kattebakken ikke står ved en dør eller et vindue, eller et sted, hvor katten kan se andre katte. Find et sted, hvor bakken står lidt gemt, så katten ikke bliver forstyrret, når den skal bruge bakken.

Mad- og vandskål må ikke stå for tæt på hinanden og heller ikke i nærheden af bakken.

”Katte kan godt lide at ligge højt, så hvis du har mulighed for det, bør du lave nogle steder, som den kan hoppe op på”, påpeger Solveig. Det kan for eksempel være hylder i flere niveauer, eller et højt kradsetræ.

Katten skal også gerne have ro i starten.

”Det kan være en god idé, at der ikke lige er børn, når du får katten ind, så den får ro til at kigge det hele an”, forklarer Solveig.

Solveig anbefaler, at du bruger en weekend eller tilsvarende til at lade katten falde til.

”Katte sover meget af tiden”, griner Solveig. ”De skal ikke aktiveres på samme måde som en hund, så det er lidt nemmere.”

Du skal dog være forberedt på, at katten godt kan finde på at gemme sig et par dage.

”Det er specielt voksne katte, der kan finde på at gemme sig under sofaen”, forklarer Solveig. ”Til det vil jeg bare gerne sige, at du skal lade dem være. Hold øje med om de spiser og drikker, og så skal de nok komme ud efter et par dage.”

Hvis katten gerne vil gemme sig, bør du sætte mad, vand og bakke hen i nærheden af dens gemmested, så den nemt kan komme til det.

Skal katten være inde eller ude

De fleste katte nyder at være udenfor. Ungkatte skal helst være otte til ti måneder gamle, før de lukkes udenfor, da deres stedsans ikke er fuldt udviklet før det.

Solveig Christensen er katteansvarlig på dyreinternatet i Tingskoven ved Aarhus. Solveig nyder den daglige kontakt med nødstødte katte som Dagmar.

Solveig Christensen er katteansvarlig hos The Voice of Pets. Hun nyder den daglige kontakt med nødstedte katte som Dagmar.

”Det er en af grundene til, at vi får indleveret så mange killinger på internatet”, påpeger Solveig og uddyber: ”Hvis de bliver lukket ud for tidligt, så ser de hele tiden noget spændende og går længere og længere væk, uden at kunne finde hjem igen. På et tidspunkt er der nogen, der finder dem, og så kommer de herud.”

Ved voksne katte anbefaler vi, at du venter fjorten dage til tre uger fra du får dem, til du lader dem udforske haven.

Hvis katten er lidt tilbageholdende eller ikke lige har behov for at komme udenfor, så bør du vente lidt længere, eller indtil katten selv giver udtryk for at være klar.

I mellemtiden kan du træne katten til at komme ved en bestemt lyd.

”Hver gang katten skal have en godbid eller mad, så fløjter du for eksempel og giver katten godbidden. Når den på et tidpunkt kommer udenfor, fløjter du bare én gang, og så kommer katten rendende, for så skal den have den lækre godbid. Så har du styr på katten”, forklarer Solveig.

Når katte er udenfor, får de stimuleret deres jagtinstinkt både fysisk og mentalt. Har du en indekat, er det derfor vigtigt for dens trivsel, at du selv aktiverer den.

”Sørg for at stimulere kattens jagtinstinkt mange gange om dagen, når den ikke kan komme ud”, fremhæver Solveig og fortsætter: ”Byg noget op, så katten kan komme højere op at gå og ligge. Det er godt for indekatte at have nogle udfordringer på den måde.”

Behov for privatliv

Når katten skal introduceres til hjemmets øvrige beboere, er det vigtigt at have kattens behov som fokus. Har du børn, bør du lære dem, at de ikke skal slæbe rundt på katten.

”Lær børnene at sætte sig ned stille og roligt og lade katten komme hen til dem. Hvis katten ligger og sover, skal den have fred, for så gider den ikke at snakke”, forklarer Solveig.

Du kan eventuelt lave en plads til katten, hvor børn ikke kan nå, så den kan lægge sig der, når den vil have fred.

Har du andre kæledyr, skal sammenføringen foregå med omtanke for begge parter. Katte er ikke umiddelbart flokdyr og trives derfor ikke nødvendigvis sammen med andre katte.

”Når vi formidler katte, som skal ud til en hund, spørger vi altid om hunden er vant til kat. Hvis den er det, så giver det en lille fordel.”

Når de sættes sammen, er det vigtigt, at katten har mulighed for at komme væk eller gemme sig et sted, hvor hunden ikke kan nå. Du kan for eksempel lukke et område af med et børnegitter, som kun katten kan komme igennem.

Vil du gerne føre katten sammen med en anden kat, så overvej, hvem du gør det for. For det er ikke nødvendigvis kattens ønske.

”Jeg spørger altid, hvorfor man vil føre kattene sammen. Det er ikke altid, at to katte kan sammen, og det kræver virkelig noget arbejde.”

Nogle katte trives dog med selvskab, især yngre katte og indekatte, som er alene meget af dagen.

 

Hvis du har spørgsmål eller har brug for råd og vejledning, er du altid velkommen til at kontakte os. Vi hjælper hellere end gerne dig og din kat, så I får det bedste liv sammen.

Kontakt os

 

Denne hjemmeside bruger cookies for at sikre dig den bedst tænkelige oplevelse på vores hjemmeside. Ved at klikke videre på hjemmesiden, accepterer du vores brug af cookies.