Lær dine børn at forstå hundens signaler

Lær dine børn at forstå hundens signaler

Hunde og børn forstår ikke automatisk hinanden. Det er derfor vigtigt, at både voksne og børn forstår hundens signaler, så hunden ikke får sine grænser overskredet.

Det kan være så givende for børn at vokse op med en hund. Det er dog enormt vigtigt at huske på, at selve ansvaret for at have hund ligger hos de voksne. Herunder hører det at passe på både hund og barn. For selvom hunde har en medfødt evne til at aflæse og afkode menneskers kropssprog og sindstilstand, er det stadig noget, de skal oplæres i. Det samme gælder omvendt, at voksne og børn også skal lære at forstå hundens signaler.

”Hunde og børn snakker ikke automatisk samme sprog”, forklarer Karina Hindborg, som er områdeansvarlig for hunde hos The Voice of Pets, og uddyber: ”En hund kan godt blive usikker på små børns til tider uforudsigelige udbrud med lyde og bevægelser.”

Når uheldet er ude, og hundens signaler ikke er forstået

Igennem de sidste par måneder har vi fået tre hvalpe ind på internatet i Tranbjerg. De hedder henholdsvis Willy, Max og Otto, og har den samme baggrund; at de har snappet eller bidt et barn i familien, de boede i.

”Vi tager det altid meget alvorligt, når vi får en hund ind, som har bidt et menneske, og derfor bruger vi meget tid på at få klarlagt de situationer, som har ført til bidet”, konstaterer Karina.

Vi kigger på den enkelte hund for at vurdere dens adfærd i et nyt miljø og overfor fremmede mennesker. Som en del af processen, bliver hunden også tjekket af vores dyrlæge for at sikre, at adfærden ikke skyldes smerter.

”Vi som internat har et ansvar overfor både hunden og den kommende familie for, at hunden ikke bliver sat i en situation, hvor der er risiko for, at den bider igen”, fortæller Karina.

Det er kærligt ment

Børns måde at vise kærlighed på, stemmer ikke altid overens med hundens. Det er derfor vigtigt, at familiens børn forstår hundens signaler, så hundens forsøg på at kommunikere ikke bliver overset.

”Vi har fået tre hunde ind, som i en tidlig alder har oplevet, at vi mennesker, især de små af dem, ikke altid er til at stole på”, fortæller Karina.

Hunden oplever måske at den ikke kan få lov til at slappe af i sin hundekurv, eller at den aldrig ved, hvornår den bliver trukket i halen igen. Et tredje eksempel er den kærlige lille pige, der for at vise sin hvalp, hvor meget hun elsker den, hver dag kysser og krammer den.

”Alle hunde er meget forskellige, og hvor nogle hunde elsker et lille kram, kan det virke meget grænseoverskridende for andre”, forklarer Karina.

Hunden sender signaler

For Willy, Max og Otto var der flere fællesnævnere, der ledte til de uheldige episoder. For alle tre var den centrale faktor en manglende viden og forståelse for hundesprog. Hunde er fantastiske til at sende de såkaldte ’dæmpende signaler’, men, hvis hundeejeren ikke har lært at aflæse dem, reagerer ejeren ofte først, når hunden som sidste udvej snapper eller bider.

”Man kan derfor synes, at hunden bider ’umotiveret’, hvilket sjældent er tilfældet”, konstaterer Karina. Hunden bruger hele tiden de dæmpende signaler til at kommunikere, så det er vigtigt, som hundeejer, at kunne tolke dem og vide, at et signal ikke bør stå alene, og at man altid skal kigge på hele hunden.

Hvis en hund føler sig presset, utryg eller bange, og ikke har mulighed for at trække sig, kan den begynde at knurre.

”Mange hundeejere skælder deres hunde ud, hvis de knurrer, men det er hundens måde at advare på, og bede om afstand, og det bør respekteres”, konstaterer Karina.

Hundens aggressionsstige

Hunden har omkring 30 dæmpende signaler, som er venlige signaler, der via mimik og kropssprog bruges til forebyggelse af konflikter. Samtidig kommunikerer hunden også med de afstandsøgende – og mindskende signaler. Frit efter Kendel Shepherd (2004).

De tre hunde nu

De tre hvalpe, vi fik ind, er alle meget skønne og milde. Willy, Max og Otto står alle tre i stor kontrast til de årsager, de er indleveret på, og på internatet i Tranbjerg har vi ikke haft de store problemer med dem.

”Selvom det har været en svær beslutning for den enkelte familie at tage, så er vi glade for, at de erkendte alvoren i situationen og bad os om hjælp”, fortæller Karina.

Det er en hjælp, vi hellere end gerne giver.

I skrivende stund er Willy i gang med at overtale sin nye families kat om, at de skal være venner. Også Max og Otto har fundet deres perfekte match, som kan tage hånd om deres skønne væsner mange år ud i fremtiden.

Denne hjemmeside bruger cookies for at sikre dig den bedst tænkelige oplevelse på vores hjemmeside. Ved at klikke videre på hjemmesiden, accepterer du vores brug af cookies.