Mærkning og registrering skaber tryghed for dig og din kat

Mærkning og registrering skaber tryghed for dig og din kat

Siden 1993 har der været en lovgivning, der beskytter hunde i Danmark gennem lovpligtig registrering og mærkning. Men kattene er ikke beskyttet af en lov, og det har store konsekvenser for både kat og ejer.

Hvis du undlader at mærke og registrere din kat, risikerer du, at den ikke finder hjem til dig igen, hvis den skulle løbe væk, og for internaterne er det nærmest umuligt at finde frem til ejeren af en kat, hvis ikke den er mærket og registeret.

Uden mærkning og registrering er ejer svær at finde

Problematikken møder vi desværre også jævnligt på internatet: ”Vi får rigtig mange katte, som ikke er mærket, og det er en frustration, for så kan vi ikke finde ejeren,” fortæller Solveig Christensen, som er områdeansvarlig for katte hos The Voice of Pets.

Nogle gange finder vi trods alt at frem til ejeren, men det er primært fordi, at vi på internatet har en service, hvor vi efterlyser kattens ejer på vores hjemmeside i syv dage, efter den er blevet indleveret.

”Hvis en ejer kommer og henter katten hos os, tager vi selvfølgelig en snak med dem om, hvorfor det er så vigtigt, at den bliver mærket og registreret. Jeg tror, der er nogen, der gør det, men det er ikke alle, der får det gjort, og vi kan ikke mærke andres katte. Vi kan kun opfordre folk til at få det gjort, hvis de er glade for deres kat,” siger Solveig og fortsætter:

”Hvis man så stadig ikke får den mærket og registreret, kan den ende på internatet igen, og hvis ejeren ikke henter den inden for de syv dage, risikerer ejeren, at den er kommet i nyt hjem i mellemtiden. Det er bare ærgerligt, for der er ikke nogen kattelov, og vi behøver i princippet ikke at fremlyse dem i de syv dage.”

Det er kun lovpligtigt at fremlyse en kat i tre dage, før vi søger efter et nyt hjem til den, men vi gør det i syv dage som en service, og det har vi altid gjort. Det er trods alt bedst for katten at komme tilbage til det hjem, den kender.

Manglende mærkning og registrering kan resultere i herreløse katte

En anden fordel ved obligatorisk mærkning og registrering af katte vil være, at det kan afskrække nogle personer fra at avle på katte, som de ikke kan finde gode hjem til. Når en kattekilling ikke længere er lille, mister den noget af sin nuttethed, og dermed er det sværere for avleren at finde et hjem til den, og den risikerer at ende som herreløs. Når avleren ikke har mulighed for at finde et hjem til kattene, sker det nogle gange, at de ”smides ud”, altså slippes fri i den danske natur.

”Det ville jo gøre en verden til forskel, hvis der var en lovgivning om mærkning og registrering. Så ville der måske ikke være så mange herreløse katte, der render rundt for lud og koldt vand, og på internatet ville vi nok ikke få så mange ind af de katte, som virkelig har det skidt. Jeg tror, det kunne undgås. Vi får ikke mange vilde katte ind, men vi får rigtig mange herreløse katte, som engang har været tamme, men som ikke længere er det på samme måde,” uddyber Solveig.

Herreløse katte sætter pres på internater

Inden kattene kommer til internaterne, kan de være fundet af privatpersoner i containere, kældere, papkasser eller andre uforsvarlige steder, og det massive antal, der hvert år bliver indleveret på internaterne, skaber et stort økonomisk og logistisk pres, som vi ikke blot kan løse ved at øge kapaciteten på internaterne. Der skal mere til, og en åbenbar løsning vil være lovgivning vedrørende mærkning og registrering af kattene.

“Der er rigtig mange dyreværnsorganisationer, som mærker og neutraliserer katte, men trods det bliver der alligevel ved med at være så mange vildtlevende katte i Danmark, så en kattelov ville klart afhjælpe problemet. En enkelt kat kan blive til rigtig mange på ganske kort tid, så det kræver ikke ret mange katte, før det går galt,” fortæller Solveig og fortsætter: ”Jeg håber, den nye kattelov kommer igennem. Se bare, hvor godt det går med hundene – stort set alle er mærkede, og vi kan finde frem til ejeren.”

Når du vælger at adoptere en kat hos The Voice of Pets, er alle katte sundhedsefterset af en dyrlæge, adfærdsvurderet, orme- og loppebehandlet, neutraliseret, øretatoveret og har fået første del af vaccinen. Hermed bliver du også registreret som kattens ejer, og kan med god samvittighed kalde dig ansvarlig katteejer.

Denne hjemmeside bruger cookies for at sikre dig den bedst tænkelige oplevelse på vores hjemmeside. Ved at klikke videre på hjemmesiden, accepterer du vores brug af cookies.