Min hundehvalp bider – hvad gør jeg?

Min hundehvalp bider – hvad gør jeg?

Under en hyggelig leg med din hundehvalp, sætter den pludseligt tænderne i dig – av! Hvorfor gør den det? Bidefasen er heldigvis blot en naturlig fase af hvalpens udvikling. Vi guider dig til, hvordan du kan træne hvalpen til ikke at bide i andet end sit legetøj.

De første tre uger af din hundehvalps liv går blandt andet med at udvikle syn, hørelse og koordineringssans. Efter de tre første uger kommer der fart på, for nu skal hvalpen rigtig ud at lære verden at kende. En stor del af hvalpens nysgerrighed er forbundet med bid. Ligesom små børn der piller ved alt, bruger hundehvalpen i stedet sine tænder til at undersøge sit miljø.

Mens hundehvalpen stadig bor med sin mor og søskende, lærer den af dem, hvor hårdt den må bide, samt hvornår den er gået over grænsen. Dette kaldes ’bidehæmning’ – bider hvalpen for hårdt, trækker den anden hvalp sig fra legen. Hvalpen lærer dermed nogle af spillereglerne at kende i samværet med andre hunde.

Spillereglerne er til gengæld lidt anderledes, når det kommer til forholdet mellem hundehvalp og mennesker. Vi ønsker slet ikke, at hvalpen bider i hverken os eller vores ting, og det er der heldigvis råd for.

Hvordan får jeg min hundehvalp til at stoppe med at bide?

Din hvalp bliver bestemt ikke mindre nysgerrig af at komme ud i sit nye hjem. Derfor oplever du sandsynligvis, at den bider i både dig, familiemedlemmer, besøgende og også gerne tøj. Hvalpen er hverken aggressiv eller er uopdragen, den skal blot lære de sociale spilleregler at kende. Desuden er bidet ikke hårdt men mere af legende karakter.

For at lære hundehvalpen at stoppe med at bide, er det en god idé at ignorere hvalpen, når den bider. Noget af det hvalpen elsker allermest, er opmærksomhed fra sine kære. Stopper du derfor med at give hvalpen opmærksomhed, når den bider, vil den gradvist vænne sig til at den ikke opnår noget ved at bide.

Enhver træning kræver at du er konsekvent. Ignorer derfor hvalpen hver gang den bider, så bliver bide-perioden hurtigere overstået. Det er også vigtigt, at alle i familien er enige og følger samme træningsregler for hvalpen, så den ikke bliver forvirret, men lærer at den ikke må bide overhovedet. Vær opmærksom på, at du sikkert bliver nødt til at stoppe op mange gange. En hvalp kræver tid for at lære og forstå reglerne, så væbn dig med tålmodighed.

Typiske faldgruber

Der kan være mange ting, der er fristende at gøre, hvis bidetræningen går lidt sløvt. Du risikerer dog at sætte træningen tilbage eller at skræmme hunden, hvis du begiver dig ud i nedenstående handlinger.

  • Skæld ud. Det kan være fristende at skælde hundehvalpen ud, når den bider dig. At skælde ud er blot endnu en måde at give hvalpen opmærksomhed på – også selvom opmærksomheden er negativ. Skælder du meget ud, risikerer du at skræmme hvalpen, så den bliver tilbageholdende med at tage kontakt til dig fremover.
  • Høje lyde. Jo større hvalpen bliver, desto stærkere bliver dens tænder, og bidet kan gøre ondt. Bidet kan derfor hos både børn og voksne udløse hvin eller andre høje lyde. Den høje lyd kan være med til at aktivere et jagtinstinkt hos hvalpen, der får den til at bide hårdere, da ’byttet’ jo giver lyd fra sig. Det kan også få hvalpen til at bide oftere, da den opnår en form for opmærksomhed, når personen den bider i, siger en lyd.
  • Fastholdelse.Det kan være fristende at fastholde hvalpen, mens den stadig er lille nok. I troen på at hvalpen beroliges efter at have været oppe at køre, sker der i stedet det, at den bliver endnu vildere. Nu kan du risikere, at der kommer bid, som ikke længere er for sjov men for alvor. Det gør heller ikke noget godt for forholdet mellem dig og din hvalp at forskrække hvalpen ved at fastholde den.

Hvordan kan jeg forebygge, at min hundehvalp bider?

Der er flere tiltag, du kan gøre, for at forebygge at din hundehvalp bider. Selvom hvalpen nu er kommet hjem til dig og væk fra sine søskende og mor, er det stadig meget sundt for den at omgås andre hundehvalpe og hunde. Her vil hvalpen nemlig fortsat naturligt lære bidhæmning af de andre hunde.

  • Aktivitetslegetøj. Et aktivitetslegetøj kan være vejen frem, som led i at aflede hundens opmærksomhed og samtidig udfordre den mentalt. Ha’ gerne flere forskellige stykker legetøj, som du aktiverer hvalpen med. Det er ikke nødvendigt at købe nyt hele tiden, men du hjælper med at fastholde hundens opmærksomhed ved at bytte rundt på legetøjet en gang imellem.
  • Undgå vilde lege. Vilde lege som jagtlege eller hvor hvalpen skal trække i et legetøj, som du også trækker i, kan faktisk påvirke hvalpens adfærd negativt. Hvalpen bliver kørt op i for højt et gear og kan have svært ved at falde ned igen. Hvis man vælger disse lege, er tricket at lære hvalpen hvornår legen er slut. Lærer den ikke det, kan du risikere at den tror, at den vilde væremåde er acceptabel omkring andre dyr og mennesker, hvilket kan virke meget voldsomt for dem, der omgås din hund.
  • Undgå kedsomhed. Det er en god tommelfingerregel at sørge for, at din hvalp bliver godt aktiveret. Udnyt derfor gerne din fritid på kvalitetstid med din hvalp. I kan blandt andet gå ture, lege med andre hunde, træne og lave øvelser såsom ”sit”, ”dæk”, ”giv pote” osv. På den måde bliver hvalpen aktiveret og stimuleret og kan også hvile sig, når du har brug for ro.
  • Find alternativer. Begynder hvalpen at bide i dig eller dine ting, kan du i starten også tilbyde den alternativer i form af legetøj, den kan sætte tænderne i. På den måde bliver hvalpen bevidst om, hvad der er okay at bide i, og hvad der ikke er.

Hvad skal jeg være opmærksom på?

Vi ser tit, at hvalpes bideadfærd nedtones efter 12-uges alderen for at tiltage igen, når de rammer 4-5 måneders alderen. Din hvalp er nemlig konstant under udvikling, og i dette stadie sker der blot det, at hvalpen igen får lyst til at undersøge sine omgivelser. Heldigvis ved du nu, hvordan du håndterer endnu en omgang bide-hæmning.

Når du har hund, er det naturligvis også vigtigt at være opmærksom på den specifikke hunderace. Alt efter hvilken race du har, vil der i de fleste aspekter af både træning, kost og motion, være ting du skal være ekstra opmærksom på. På den måde er du forberedt på, hvad din hund har behov for, så den kan leve så harmonisk et liv som muligt.

Der er også forskel på, hvordan de forskellige hunderacer tackler bideperioden. Nogle hunderacer kan nemlig være lidt mere ihærdige med bideadfærden end andre. Det stammer især fra de egenskaber, vi mennesker har fremavlet hos hunde – hvilket for eksempel ses ved hunde fremavlet til jagt. Lige meget hvilken hunderace du har, anbefaler vi dog, at du væbner dig med en stor portion tålmodighed under bide-hæmningen.

Børn og hundehvalpe er en særlig kombination, og der skal tages hensyn til begge. Vær særligt opmærksom hvis børnene stadig er små, da de er lige i tyggehøjde for en legesyg hvalp. Lær børnene at stå stille, tage armene ind til kroppen og kalde på forældrene, som kan aflede hvalpen, hvis den bider. Det er også bedst, hvis du undgår, at hvalpen og børnene er sammen, når der er allermest gang i den. Hold dem derfor gerne adskilt i ulvetimen, og lad ikke små børn være alene med en hvalp. Hvalpen er altid de voksnes ansvar.

Du gør en forskel

Hvert år hjælper vi flere hundrede nødstedte kæledyr og forener dem med en kærlig familie. De mange glæder kæledyr giver os, og den mentale styrke kæledyr giver psykisk sårbare, er uvurderlig. Vi er helt afhængige af frivillige bidrag, og vores arbejde er kun muligt, når mennesker som dig hjælper os.

Jeg vil hjælpe

Denne hjemmeside bruger cookies for at sikre dig den bedst tænkelige oplevelse på vores hjemmeside. Ved at klikke videre på hjemmesiden, accepterer du vores brug af cookies.