Psykiatrisk servicehund

Psykiatrisk servicehund

Af Laerke - 31. Mar 2020

Hvad er en psykiatrisk servicehund

Med hunde har vi mange glæder. Hunde kan nogle helt uvurderlige ting for mennesker med psykiske udfordringer. Hunden hjælper dem med at komme gennem dagen og give dem tryghed, hvor de færdes sammen.

De fleste kender nok begrebet ’servicehund’, og forbinder det måske mest med en hund, der assisterer en fysisk handicappet person. En psykiatrisk servicehund hjælper og assisterer et psykisk sårbart menneske, der har en psykiatrisk diagnose.

Trinitas/The Voice of Pets har i de seneste fem år hjulpet en lang række mennesker til en bedre hverdag, ved at træne hund og ejer til at fungere sammen som et par, også kaldet en ekvipage.

Hvem kan have glæde af en psykiatrisk servicehund?

Mennesker kan have stor glæde af en psykiatrisk servicehund, hvis de for eksempel har en af følgende diagnoser

  • Angst
  • Kronisk stresssyndrom
  • PTSD – posttraumatisk stresslidelse

Den psykiatriske servicehund støtter mennesker med sådanne lidelser og giver mental støtte i hjemmet, og når dens ejer bevæger sig ud i samfundet. Har ejeren én psykiatrisk diagnose som for eksempel angst, kan det være svært at få en dagligdag til at hænge sammen. Den psykiatriske servicehund støtter ejeren med daglige aktiviteter, så ejeren:

  • Står op om morgenen
  • Kommer udenfor en dør
  • Tager til nødvendige behandlinger eller lægetjek
  • Er social og indgår i sociale relationer med andre mennesker
  • Fastholder sit arbejde eller gennemfører sin uddannel

 

Den psykiatrisk servicehund som hjælpemiddel

Vi ville rigtig gerne at flere kommuner, kan se værdien i at give deres psykisk sårbare borgere en psykiatrisk servicehund. Kommunerne vil på den måde være med til at give de borgere et styrket fundament til at få en hverdag til at hænge sammen, og sørge for at de bedre kan varetage de mest almindelige gøremål i hverdagen, så som at købe ind eller tage bussen.

Værdien for kommunerne i det arbejde Trinitas/The Voice of Pets gør inden for dette område, er udover det rent menneskelige også en økonomisk forbedring, fordi borgerne højst sandsynligt skal have mindre hjælp fra det offentlige, når de er mere selvhjulpne sammen med deres servicehund.

Vi har i de seneste fem år hjulpet en lang række mennesker til en bedre hverdag, ved at træne hund og ejer til at fungere sammen som et par, også kaldet en ekvipage. Når træningen er vel overstået, bliver hunden certificeret, som psykiatrisk servicehund og må bære servicehundevesten. Vesten giver adgang til visse steder i samfundet, hvor du normalt ikke må have hund med, for eksempel i supermarkedet.

 

Den psykiatriske servicehund som kæledyr

Det er vigtigt at huske på, at servicehunden er et helt almindeligt kæledyr, som arbejder for sit menneske, men som også skal have fri til at være helt almindelig hund.

Hunden skal vide, at når den har den blå servicevest på, så er den på arbejde. Når hunden derimod er ude af vesten, så er den fri til at være kæledyr.

Læs også:Kan min hund blive psykiatrisk servicehund?

 

Trine Bargmann

Kontakt vores koordinator for psykiatriske servicehunde, hvis du har spørgsmål til dette eller ønsker mere information

Kun med din støtte er vores arbejde muligt

Hvert år hjælper vi flere hundrede nødstedte kæledyr og forener dem med en kærlig familie. De mange glæder kæledyr giver os, og den mentale styrke kæledyr giver psykisk sårbare, er uvurderlig. Vi er helt afhængige af frivillige bidrag, og vores arbejde er kun muligt, når mennesker som dig hjælper os.

Jeg vil hjælpe

Denne hjemmeside bruger cookies for at sikre dig den bedst tænkelige oplevelse på vores hjemmeside. Ved at klikke videre på hjemmesiden, accepterer du vores brug af cookies.