Ekvipagen: dig og din psykiatriske servicehund

Ekvipagen: dig og din psykiatriske servicehund

Af Anne - 23. Jul 2020

Hvad er en ekvipage?

Træningen af hund og ejer som par er det, vi kalder en ekvipage.

Vi træner hund og menneske sammen, som en ekvipage, fra første træningsdag. En stor fordel ved den træningsform er, at hund og ejer lærer hinandens symptomer og signaler at kende helt fra starten, og de udvikler sig sammen, så hunden bedst muligt kan hjælpe sin ejer.

Ekvipagen kræver selvfølgelig en træner. Træningsforløbet indledes med en samtale med en af vores tilknyttede trænere. Træneren vurderer ekvipagen og hunden alene, og om den er egnet som psykiatrisk servicehund. Træneren vurderer også om den har de rette forhold og betingelser, så vi ikke går på kompromis med dyrevelfærden. Du skal regne med, at samtalen tager en times tid.

I træningsforløbet har vores trænere faglig indsigt i hunden, men lige så vigtigt er det, at træneren forstår, hvilke udfordringer du kan have med din diagnose. Derfor har vi tilknyttet en psykolog, der kan bistå træneren, som med den faglige støtte kan agere hensigtsmæssigt i træningen.

Trænere til psykiatrisk servicehund

Hvis du og din hund gerne vil gennemgå træning og certificeres til psykiatrisk servicehund eller terapihund, har vi trænere over hele landet.

 

Certificering af den psykiatriske servicehund

Selve træningen til certificering af psykiatrisk servicehund kræver en stærk indsats fra både din hund og dig.

I slutningen af træningsforløbet skal ekvipagen bestå en offentlighedstest. I bliver vurderet på alle obligatoriske testelementer, og om de er bestået eller ikke bestået. Er der noget særligt, din hund skal kunne for at hjælpe dig i hverdagen, har du mulighed for at inddrage dem til testen, blot testlederen er blevet gjort opmærksom på det senest én måned før testen afholdes. Efter testen får I en samlet kommentar på hele testen, hvor en testleder bidrager til vurderingen.

Når hunden er certificeret som psykiatrisk servicehund og må den bære servicehundevesten. Vesten giver adgang til visse steder i samfundet, hvor du normalt ikke må have hund med, for eksempel i supermarkedet.

Re-certificering af den psykiatriske servicehund

Vi re-certificerer vores psykiatriske service- og terapihunde hvert andet år.

Det gør vi for at observere den ønskede udvikling i ekvipagen mellem hund og ejer, samt for at sikre os, at den lever op til de krav, vi som udgangspunkt stiller. Ekvipagen – symbiosen mellem hund og ejer – bygger på samarbejde, samhørighed og samvær, og er derfor individuel, hvorfor hver certificering såvel som re-certificering aldrig er fuldstændig ens.

En succesful ekvipage kommer til udtryk i begge parters aflæsning og forståelse af hinandens signaler. Gennem træningen til psykiatrisk servicehund trænes hunden til at aflæse sin ejers signaler om f.eks. et kommende angstanfald og reagere på det. Jo mere, man derfor er opmærksom på og kender sin hunds signaler, jo bedre kan man hjælpe sig selv. Den psykiatriske servicehund er på den måde, en hjælp til selvhjælp. Det er denne, som vurderes til en certificering og re-certificering.

En kronisk psykiatrisk lidelse er på samme måde individuel, og et konstant behov for en psykiatrisk servicehund kan derfor være forskelligt fra bruger til bruger. En re-certificering hvert andet år forsikrer derfor blot, at hunden stadig kan hjælpe på optimal vis, skulle den for eksempelvis ikke have været på arbejde i dens blå vest i et længere stykke tid.

Camilla fik sin psykiatriske servicehund, Loke, re-certificeret i 2020. Læs hele Camilla og Lokes historie.

Trine Bargmann

Kontakt vores koordinator for psykiatriske servicehunde, hvis du, eller en du kender, kunne have glæde af en psykiatrisk servicehund

Denne hjemmeside bruger cookies for at sikre dig den bedst tænkelige oplevelse på vores hjemmeside. Ved at klikke videre på hjemmesiden, accepterer du vores brug af cookies.