Kan jeg blive ejer af en psykiatrisk servicehund?

Kan jeg blive ejer af en psykiatrisk servicehund?

Af Anne - 23. Jul 2020

Kan jeg blive ejer af en psykiatrisk servicehund?

Vi står inde for, at alle har ret til en certificeret psykiatrisk servicehund. Der er dog flere krav, du skal opfylde. Du skal:

  • dokumentere, at du har en diagnosticeret vedvarende psykisk lidelse. Du skal fremvise dokumentation for din lidelse for eksempel fra din læge, psykiater eller sundhed.dk
  • have daglige udfordringer du ikke selv kan klare uden hjælp fra enten kommunen (bostøtte) eller familie eller venner
  • have en hund, som skal godkendes af Trinitas/The Voice of Pets. Har du ikke en hund selv, kan vi hjælpe dig i processen med at anskaffe dig en hund. Det er vigtigt, at I træner sammen. Træningen går derfor ikke i gang, før vi har fundet et godt match mellem dig og en hund
  • vi tilknytter dig en træner, hvor du modtager en sele med et dækken og et ID-kort, så I kan træne de nødvendige steder, og blive klar til at gennemføre certificering/offentlighedstesten
  • når træneren erklærer jer klar, skal du sammen med din hund bestå en offentlighedstest, der bliver din hund certificeret psykiatrisk servicehund. Du modtager et bevis på certificeringen
  • have et fast medlemskab af Trinitas/The Voice of Pets, så vi sammen kan vedligeholde din hunds certificering. Din hund skal re-certificeres hvert andet år
  • vær opmærksom på, at vi hjælper dig med at tyde din hunds signaler, så du kan hjælpe dig selv. Redskaber til hvordan du undgår angst eller andre psykiske udfordringer, skal du have hjælp til fra din behandler (psykolog, læge eller psykiater)
  • være over 18 år. Vi certificerer ikke hunde til personer under 18 år, men vi hjælper dig gerne med at finde en hund, der matcher dig. I er velkomne til at bruge vores trænernetværk, men hunden kan ikke blive certificeret og derfor heller ikke bære servicehunde-vesten. Læs mere om børn og psykiatriske servicehunde
  • selv stå for økonomien i at anskaffe dig en hund, dyrlægekonsultationer, forsikringer, foder, træning mm.

Kan jeg blive ejer af en psykiatrisk servicehund?

Hvilke hunde kan trænes til psykiatrisk servicehund? 

Går du med overvejelserne: kan jeg blive ejer af en psykiatrisk servicehund, så skal du have en kronisk, psykiatrisk diagnose som for eksempel angst, depression eller PTSD. Med en certificeret psykiatrisk servicehund, kan du få hjælp i hverdagen. Kravene til din hund er dog lidt anderledes.

Læs mere på netdoktor.dk om f.eks.:

Angst, depression, PTSD

Kan min hund blive psykiatrisk servicehund, er der sikkert mange, der tænker. Alle hunderacer kan trænes til psykiatrisk servicehund eller terapihund, for ekvipagens succes handler om samarbejde, samhørighed og samvær. Hundens race eller størrelse har derfor ingen betydning for certificeringen – kun for ejerens behov. Nogle har for eksempel brug for trygheden i afstanden til andre mennesker en større hund giver, mens andre finder ro i at kunne bære hunden tæt til sig.

Hunden bliver godkendt ved det første møde med træneren. Hunden skal være minimum to år gammel for at kunne blive godkendt og certificeret. Træningen går i gang, så snart du får kontakt med en træner.

Du kan enten få din egen hund certificeret, eller du kan tage kontakt til os, så vi kan hjælpe med at finde den helt rigtige hund til dig. Hvis du har en hund og gerne vil have den certificeret som psykiatrisk servicehund, skal vi godkende den. Dette foregår blandt andet via en offentlighedstest.

HVAD ER EN OFFENTLIGHEDSTEST?

Den psykiatriske servicehund som kæledyr

Den psykiatriske servicehund er et rigtig godt ‘arbejdsredskab’ for psykisk sårbare. Det er dog også vigtigt at huske på, at servicehunden er et helt almindeligt kæledyr, som arbejder for sit menneske, men som også skal have fri til at være helt almindelig hund.

Hunden skal trænes til at kende forskel på, når den er på arbejde, og det er den, når den har den farvede vest på, og når den har fri. Selvom hunden har fri og ‘bare’ er dit kæledyr, vil den hele tiden være opmærksom på dig, og hjælpe dig, når du har behov for det.

Trine Bargmann

Kontakt vores koordinator for psykiatriske servicehunde, hvis du har spørgsmål til dette eller ønsker mere information

Denne hjemmeside bruger cookies for at sikre dig den bedst tænkelige oplevelse på vores hjemmeside. Ved at klikke videre på hjemmesiden, accepterer du vores brug af cookies.