Renlighedstræning af din hundehvalp

Renlighedstræning af din hundehvalp

At gøre din nye hundehvalp renlig er det første stykke træningsarbejde, du skal igennem som hundeejer. Og vær klar! Træningen starter i det øjeblik den lille ny vælter ind over din dørtærskel.

Hvor hurtigt din hvalp bliver renlig, afhænger i høj grad af, hvor intensivt I træner sammen. I denne artikel giver vi dig råd og vejledning, så dig og din hvalp kan få mest muligt ud af jeres træning.
Renlighedstræning kræver læring… og tålmodighed. Renlighed indebærer, at din hvalp besørger de steder, du ønsker og ikke de steder du ikke ønsker det. Et koncept din hvalp ikke kender til, medmindre du lærer den det.

Toiletbesøg foregår udenfor

Grundprincippet bag renlighedstræning er ret simpelt – din hvalp skal lære at forstå, at alle toiletbesøg foregår udenfor, ikke indenfor.

 • Sørg for at din hvalp tit er udenfor. De første to uger bør du sørge for, at din hvalp er ude cirka hver anden time i dagtimerne og en gang i løbet af natten. Det kan være nødvendigt at sætte en alarm om natten. Her er det vigtigt, at du ikke leger med din hvalp, da den skal lære, at der skal være ro om natten, ikke leg og hygge.
  • Undgå at bruge aviser. De kan være fristende at bruge om natten, da de er nemme at rydde op dagen efter, men alt de gør er at forlænger processen, da hvalpen ikke lærer at forstå, at toiletbesøg foregår udenfor.
 • Sørg for at din hvalp kommer ud, når den har spist, drukket, leget eller sovet. Hvalpe lave ikke så meget andet, så du kan godt indstille dig på, at I kommer til at have en lidt intens træningsperiode.
 • Gå ud ad den samme dør, når du tager din hvalp med udenfor. På den måde lærer hvalpen at forstå, at det er denne dør, den skal opsøge, når den gerne vil ud og besørge.
 • Giv din hvalp ro og plads, når den er udenfor. Hundehvalpe bliver let distraheret. Når hvalpen kommer ind igen og falder til ro, husker den, hvad det egentlig var den skulle, og så er uheldet ude.

 

Straf og skældud kommer du ikke langt med

Tidligere stak man hvalpens snude ned i ”uheldet” og skældte ud imens, som en del af træningen, fordi man mente, at hvalpen derved lærte at forstå, at den havde gjort noget forkert. Vi er heldigvis blevet klogere. Dette er slet ikke vejen frem.

 • Besørger din hvalp indenfor, hjælper det ikke at skælde ud. Hvis din hvalp ved, at den får skældud, når den besørger indenfor, kan den begynde at besørge i skjul, væk fra dig, hvilket kan give nogle ubehagelige overraskelser.
 • Du kan ikke straffe med tilbagevirkende kraft. Det eneste du opnår, er at forskrække din hvalp, som ikke blev meget klogere af oplevelsen.
 • Har din hvalp påbegyndt et toiletbesøg et sted, du ikke ønsker det, kan det være fristende at prøve at få den ud. Er hvalpen først begyndt, stopper den dog sjældent, før den er færdig, og du risikerer et lave et større svineri, hvis du begynder at løfte din hvalp udenfor. Du risikerer også at forskrække hvalpen i processen. Er hvalpen ved at sætte sig, kan du afbryde den ved roligt at fange dens opmærksomhed og lokke den med ud i haven.

 

De ydre forhold har betydning for jeres træning

Hvordan du bor, har betydning for jeres renlighedstræning. Bor du i hus med have, er det dejligt nemt at lukke hundehvalpen udenfor. Bor du på fjerde sal, bliver det straks mere besværligt.

 • Bor du i hus med have, er det vigtigt at din hvalp også lærer at besørge udenfor haven. Besørger hvalpen kun i haven de første par måneder, kan det betyde at den fremover ikke ønsker at gøre det andre steder, hvilket er ret upraktisk for jer begge.
 • Det er ikke kun dine egne boligforhold der har en indvirkning på jeres renlighedstræning. Forholdene på det sted du fik din hvalp, spiller også en rolle. Opdrættere med mange hvalpe har sjældent ressourcer til renlighedstræning.
  • Når hvalpe er ca. tre uger gamle, begynder de at trække sig væk fra deres sovepladser, for at besørge. Derfor spiller den plads morhunden og hvalpene havde hos opdrætter, en rolle i jeres træning.
 • Selv årstiderne har betydning for jeres træning. Er din hvalp en ”sommerhvalp”, er der gode nyheder i vente. Vi ser nemlig ofte at ”sommerhvalpe” bliver hurtigere renlige, end hvalpe der er født om vinteren. Om sommeren står terrassedøren åben, vi opholder os mere udenfor, og det er dejligt at gå lange ture i det gode vejr. Alt sammen er noget der har en positiv indvirkning på renlighedstræning.

Renlighedstræning kan føles intenst og hårdt i starten, og som beskrevet ovenfor, kan forskellige forhold have indvirkning på din og din hundehvalps motivation. Her er derfor tre gode råd:

 

1. Læg en plan for jeres renlighedstræning. Er I flere om træningen kan det være en idé at lave en plan for, hvem af jer der ”har vagten” i dag- og nattetimerne.

2. Hav tålmodighed. Langt de fleste hvalpe bliver renlige efter cirka tre uger, hvis man træner flittigt. Nogle ”superhvalpe” er allerede renlige efter fjorten dagen, mens andre, lige så skønne hvalpe først bliver renlige omkring fem-seks måneders alderen. Dette ser vi ofte hos små racer.

3. Gem godbidderne. Mange giver deres hvalp ros og godbidder, når de har besørget, og selvom tanken er god, er det desværre en af situationer, hvor godbidder ikke gør den store forskel. Vil du give en belønning for at besørge, skal hvalpen have godbidden i munden, imens den er i gang. Gives den bagefter, er det nærmere en belønning for at komme hen til dig, og ikke for toiletbesøget.

 

Du gør en forskel

Hvert år hjælper vi flere hundrede nødstedte kæledyr og forener dem med en kærlig familie. De mange glæder kæledyr giver os, og den mentale styrke kæledyr giver psykisk sårbare, er uvurderlig. Vi er helt afhængige af frivillige bidrag, og vores arbejde er kun muligt, når mennesker som dig hjælper os.

Jeg vil hjælpe

Denne hjemmeside bruger cookies for at sikre dig den bedst tænkelige oplevelse på vores hjemmeside. Ved at klikke videre på hjemmesiden, accepterer du vores brug af cookies.