Sådan aktiverer du din kat, hvis den er skadet

Sådan aktiverer du din kat, hvis den er skadet

At have kæledyr føles for mange som at have et ekstra familiemedlem. Derfor kan det være utroligt hårdt, hvis dit kæledyr bliver syg eller kommer til skade. I denne artikel fokuserer vi på den tilskadekomne kat og giver gode råd til, hvad du som ejer kan gøre, hvis det en dag er din kat, der er kommet til skadet.

Din kat kan ligesom dig få en farlig sygdom eller slå sig alvorligt, og hvad gør du så? Det er først og fremmest en god idé at få din kat sygeforsikret. I de fleste forsikringer betaler du et månedligt beløb, som sørger for, at din dyrlægeregning i mange tilfælde er minimal, hvis din kat skal behandles for sygdom eller skade.

Er skaden sket, skal du kontakte din dyrlæge, om du er forsikret eller ej. Dyrlægen undersøger din kat, og vurderer hvad der videre skal ske i forhold til aktivering og genoptræning af din kat.

Da Hannibal kom til skade

Mens corona-krisen buldrede på sit højeste, lå katten Hannibal i sin boks på vores internat i Tranbjerg og udtænkte en snedig plan. Han ville ud og se verden. I en tid hvor der var få katte på vores internat, syntes vores medarbejdere, at Hannibal skulle forkæles og fik derfor åbnet for hans boks, så han frit kunne rende rundt i hele afdelingen.

Efter et stykke tid opdagede vi, at han havde slået sin ene pote. Hannibal havde desværre allerede nået at bruge sit kradsetræ, hvilket var med til at forværre hans skade. ”Det har været et længere forløb for ham, end det kunne have været”, uddyber Karina, som arbejder på internatet.

Det er ikke altid tydeligt, om der er noget galt med din kat. I tvivls tilfælde er det vigtigt, at du kontakter din dyrlæge.

Aktivering – hvordan og hvornår?

Da vi opdagede Hannibals skade, blev der straks iværksatte en handlingsplan for ham, som senere blev udvidet med en målrettet aktiveringsplan. ”Når vi ikke kan gøre ham fysisk træt med kredsetræer, legetøj og ture ud af boksen, er vi nødt til at optimere den mentale aktivering, og det kan man blandt andet med foderaktivering”, fortæller Karina.

Foderaktiveringen bestod i at ”fordele hans mad rundt i boksen, så han tøffede rundt lige så stille og brugte tiden på at spise. Det tog længere tid for ham, og derfor slugte han ikke maden så hurtigt som han ellers ville have gjort”, konstaterer Karina. Som en del af foderaktiveringen blev hans måltider opdelt: ”I stedet for at give ham mad to gange om dagen, gav vi ham mad fem gange, så vi kunne sikre os, at der var flere tidspunkter, hvor vi trænede med ham”, fortæller Karina.

Det er både sundt for din kat mentalt og fysisk at blive aktiveret. Din kat har ikke godt af at mangle at blive stimuleret og den skal samtidig helst bevare sin muskulatur: ”Vi kender det jo fra når mennesker er blevet opereret, så skal de op og gå med det samme”, uddyber Karina.

Det er dog vigtigt, at aktiveringen af din kat sker i samråd med dyrlægen, især hvis katten er blevet opereret eller kommet alvorligt til skade. Det er vigtigt, at man ikke bare selv begynder at lave alle mulige øvelser, for så kan man i værste fald ødelægge hele operationens formål.

Idéer til aktivering

Som en del af aktiveringen er det også vigtigt, at din dyrlæge rådgiver dig i forhold til hvor stort et område, din kat bør færdes på. Måske er det bedst at holde katten i et bur i en periode, da det ligger til kattens natur at bevæge sig rundt, hvor end den kan komme til. Når katten er skadet, kan dens naturlige adfærd være med til at forværre skaden, og det er op til dig at undgå denne situation.

Dette var heldigvis nemt at tage hensyn til på vores internat, for Hannibal kom i et mindre bur, der var klargjort til hans ankomst: ”Han har ikke haft legetøj, så han lige pludseligt ukontrolleret laver noget, der ikke er godt for hans pote”, fortæller Lena. Indtil Hannibals pote var helet, fik han fjernet sit kradsetræ, så han hverken kunne kradse eller klatre op for så at hoppe ned og lande på sin dårlige pote.

Som en del af kattens aktivering, kan du også investere i aktiveringslegetøj. På vores internat i Tranbjerg forhandler vi blandt andet aktiveringsbolde, der er sjove og udfordrende for din kat. Put foder i bolden og aktivér kattens naturlige adfærd i forhold til at fange sin egen mad. Din kat kan lege med bolden i timevis og bliver derved mentalt og til dels fysisk aktiveret.

Trods omstændighederne har Hannibal det rigtig godt, og han har nu fundet et nyt kærligt hjem, hvor han igen kan gå på opdagelse.

Har du lyst til at give en af vores dejlige katte et nyt hjem? Adoptér en kat.

Du gør en forskel

Hvert år hjælper vi flere hundrede nødstedte kæledyr og forener dem med en kærlig familie. De mange glæder kæledyr giver os, og den mentale styrke kæledyr giver psykisk sårbare, er uvurderlig. Vi er helt afhængige af frivillige bidrag, og vores arbejde er kun muligt, når mennesker som dig hjælper os.

Jeg vil hjælpe

Denne hjemmeside bruger cookies for at sikre dig den bedst tænkelige oplevelse på vores hjemmeside. Ved at klikke videre på hjemmesiden, accepterer du vores brug af cookies.