Større antal indleverede katte presser dyreinternatet

Større antal indleverede katte presser dyreinternatet

Antallet af indleverede katte er steget markant de sidste par år.

På vores dyreinternat i Tranbjerg hjælper vi nødstedte kæledyr. Det har vi gjort siden 1948. Vi har altid fået mange katte indleveret – især om sommeren. I de sidste år er der dog sket en markant stigning i antallet af indleverede katte.

Grafen nedenfor viser tydeligt stigningen i antallet af indleverede katte fra 2015 til 2019. Vi er gået fra gennemsnitligt at få 46 katte indleverede om måneden til 62 – det er en stigning på omtrent 35% over de sidste fem år. Det er en stigning, der sker af flere årsager.

Det er også værd at bemærke, at der forekommer ekstreme sæsoner, som stiller store krav til kapacitet, både med hensyn til husly, kærlig pleje, dyrlæge, mm.

 

Klimaforandringer giver flere katte

Vintrene bliver mildere, og det betyder, at kattenes parringssæson bliver længere. Normalt løber kattens parringsæson fra januar/februar til september/oktober. Med de stigende gennemsnitstemperaturer i Danmark er der stor sandsynlighed for, at hunkattene kan få årets første kuld killinger tidligere, og måske endda nå at få et kuld ekstra i løbet af året.

Vi har allerede mærket det på internatet. I starten af marts modtog vi en drægtig, herreløs hunkat, som kort efter indleveringen fødte årets første killinger – to måneder tidligere, end vi normalt ser.

 

Ansvaret for kattene

Vi har i mange år kæmpet for at få en kattelov, som kunne indeholde lovpligtig neutralisering, mærkning og registrering af katte. Som det ser ud nu, modtager vi massevis af herreløse katte, som tydeligvis er menneskevante og har haft et hjem, men som ingen længere vil stå til ansvar for.

I slutningen af august modtog vi fem papkasser fyldt med 14 killinger og 5 voksne katte, heriblandt en kattemor med sine fem nyfødte killinger. Kattene var afmagrede og meget sultne. Der har altså været tale om en situation, hvor ansvaret for kattene er vokset ejeren over hovedet, og man har set sig nødsaget til at smide kattene ud. Heldigvis blev kattene indleveret hos os, men når ejeren fralægger sig ansvaret, er kattene efterladt til deres egen skæbne.

Så længe kattene ikke bliver beskyttet af lovgivning, vil vi se dem blive kasseret, når ansvarsløse ejere ikke længere magter opgaven.

 

Det første skridt med en kattelov

Selvom vi ønsker at alle skal tage ansvar for deres katte, ligesom det er lovpligtigt at mærke og registrere hunde i Danmark, anerkender vi, at det kan være utrolig svært at håndhæve lovforslaget, da katte ofte strejfer omkring på eventyr, væk fra deres ejere. Politiet har meget begrænset mulighed for at opspore eventuelle ejere af uregistrerede katte og derfor vil bødestraf ikke effektivt øge motivationen for mærkning og registrering.

Myndigheder, politikere, forskere og dyreværnsorganisationer i DOSO, herunder The Voice of Pets, har sammen nået til en løsning som siger; mærker du ikke din kat, kan du juridisk set ikke betragtes som dens ejer. Dette betyder at internater og lignende ikke længere har pligt til at fremlyse din kat, og du vil derfor have sværere ved at få den tilbage, hvis den bliver væk.

Så vil du være sikker på at se din kat igen, skal du få den mærket.

 

Bevar internatet i Tingskoven

De sidste tre år har vi modtaget 2.300 katte på internatet i Tranbjerg. Bare i august i år har vi modtaget 98 katte. Det er katte, som uden os, ville have gået en trist skæbne i møde. I stedet har vi givet dem trygge og kærlige hjem; både midlertidigt hos os på vores internat, og resten af deres liv hos deres nye ejere.

Vores arbejde gør en forskel for de mange nødstedte katte i Østjylland. Hjælp os med at fortsætte det arbejde!

 

Du gør en forskel

Hvert år hjælper vi flere hundrede nødstedte kæledyr og forener dem med en kærlig familie. De mange glæder kæledyr giver os, og den mentale styrke kæledyr giver psykisk sårbare, er uvurderlig. Vi er helt afhængige af frivillige bidrag, og vores arbejde er kun muligt, når mennesker som dig hjælper os.

Jeg vil hjælpe

Denne hjemmeside bruger cookies for at sikre dig den bedst tænkelige oplevelse på vores hjemmeside. Ved at klikke videre på hjemmesiden, accepterer du vores brug af cookies.