Sathi giver tryghed og selvværd

Sathi giver tryghed og selvværd

Af Laerke - 17. Apr 2020

Til dagligt er Sathi certificeret psykiatrisk servicehund for Vivian, som er førtidspensioneret fængselsbetjent. Samtidig er Sathi også en form for terapihund. Hun er nemlig læsehund og hjælper børn, som har svært ved at læse.

Idé fører til handling

For otte år siden fik Vivian diagnosen PTSD. Inden sin sygdom var hun glad for børn og var også god med børn, men efter diagnosen blev hun bange for dem. Nu har hun dog fundet en ”metode”, hvor hun både kan træne sig selv i at blive tryg ved børn igen, og samtidig hjælpe børn med læsevanskeligheder. Den ”metode” er hunden Sathi.

Vivian valgte at bruge Sathi som læsehund af to grunde:

”Jeg havde selv svært ved at læse som barn, og tænkte, at det var genialt, at hunden kunne hjælpe børn. Og så tænkte jeg lidt egoistisk, at det kunne hjælpe mig til at blive bedre til børn”, fortæller Vivian.

Vivian kender nogle forældre, som har børn på den privatskole, hvor Sathi nu er læsehund. På en cykeltur mødte hun tilfældigvis skolens læseleder, og spurgte, om de kunne bruge en læsehund. Og det kunne de godt. Herefter gik Vivian og Sathi i gang med at læse med børnene.

Livet som læsehund

Når Sathi er læsehund, foregår det i en halv time for tre børn ad gangen. Børnene har selv en bog med, som de har lyst til at læse. De første 20 minutter læser børnene højt for Sathi, mens hun ligger helt tæt op ad dem, og i de sidste ti minutter får de lov at lave tricks med hende. Et læseforløb varer seks uger, og det er skolens læsevejleder, der sammen med forældrene og børnene vurderer, hvem der har brug for at være med i et forløb.

Den gode læseoplevelse

Sathi er en støtte for børnene, for hun ligger tålmodigt ved dem og lytter uden at rette på dem eller grine ad dem, som de ellers kunne opleve i deres almindelige undervisning. Hun giver dem tryghed og selvværd. Samtidig er hun også en støtte for Vivian, som selv kan nusse og snakke med Sathi, hvis hun føler sig utryg. Og børnene kan snakke med Vivian om den søde hund.

”Fokus bliver fjernet fra mig selv”, forklarer Vivian og uddyber: ”Det er stadig lidt grænseoverskridende, men jeg koncentrerer mig bare om Sathi.”

Jo flere børn Vivian har hjulpet gennem et læseforløb, jo mere tryg bliver hun igen ved at være sammen med dem. Børnene bliver bedre til at læse og har derfor mere selvtillid, når de kommer tilbage i klassen. Det er ren win-win.

Kun med din støtte er vores arbejde muligt

Hvert år hjælper vi flere hundrede nødstedte kæledyr og forener dem med en kærlig familie. De mange glæder kæledyr giver os, og den mentale styrke kæledyr giver psykisk sårbare, er uvurderlig. Vi er helt afhængige af frivillige bidrag, og vores arbejde er kun muligt, når mennesker som dig hjælper os.

Jeg vil hjælpe

Denne hjemmeside bruger cookies for at sikre dig den bedst tænkelige oplevelse på vores hjemmeside. Ved at klikke videre på hjemmesiden, accepterer du vores brug af cookies.