Vejen til din hunds trivsel går gennem maven

Vejen til din hunds trivsel går gennem maven

Hvilken hundeejer ønsker ikke en glad og tilfreds hund? En stor del af din hunds trivsel kommer indefra, og det er derfor vigtigt, at du har fokus på, hvad din hund spiser. Din hund er selvfølgelig ikke en hvilken som helst hund, og der er mange ting at tage stilling til, når det kommer til dens foder, men der er heldigvis hjælp at hente.

Uanset om du har haft hund i mange år, har fået en hundehvalp for nyligt, eller om du overvejer at købe en, kan du med fordel sætte dig ind i din hunds kost.

Vi giver her nogle råd, der er generelle og ikke racespecifikke. Kontakt os, hvis du vil høre mere.

Hvad skal du vide om hundefodring?

For at give din hund optimale vilkår i forhold til dens kost, har vores internatmedarbejder Karina Hindborg, som er uddannet adfærdsbehandler og hunde træner, fremsat en række punkter, der er gode at være opmærksom på, og have viden om:

 • Foderhistorik hos opdrætter
 • Din hunds afføring
 • Din hunds pels
 • Din hunds race
 • Varedeklarationen på din hunds foder
 • Sammenhængen mellem pris og kvalitet
 • Variation i din hunds foder
 • Aktivering af din hund under spisning

Det kan være lidt af en jungle at finde rundt i, hvilket hundefoder du bør købe til din hund. Der findes efterhånden mange mærker og varianter af foder. Til en start kan du derfor finde ud af, hvad din holdning til hundefoder er. Skal det være så billigt som muligt, eller foretrækker du bæredygtighed og kvalitet? Det vigtigste er, at din hund kan tåle det, du køber, samt at den får den nødvendige næring.

Ifølge Karina hænger pris og kvalitet uløseligt sammen. ”Billige fodertyper indeholder ofte animalske biprodukter som fjer, kløer og klove, som altså ikke er rene råvarer. Når du kigger på en foderpose, er det bedst at vende den om og læse varedeklarationen. Det der står først, er det, der er mest af i foderet”, fortsætter Karina.

Finder du et fodermærke, som din hund er glad for, kan du prøve at supplere med andre varianter fra samme mærke. Vi mennesker spiser ikke det samme hver dag, og på samme måde kan det også blive lidt mere spændende for din hund, hvis du varierer dens foder.

Det kan være meget forskelligt, hvad din hund kan lide, samt hvad den kan tåle. ”Nogle hunde trives ikke på korn og andre trives bedst på mørke kødtyper. Er hunden højaktiv, kan det give god mening, at foderet ikke er et letfordøjeligt protein som kylling. Så skal der mere fokus på fedt og protein i stedet for kulhydrater”, fortæller Karina og tilføjer, at det kan være en længere proces at finde det rigtige foder.

Hvornår skal du skifte foder?

Er din hunds afføring tynd, eller besørger den mange gange dagligt, kan det være tegn på, at foderet ikke er det rigtige for den. Det kan for en hvalp være normalt, at den besørger 3-5 gange dagligt, men er det mere end det, risikerer den ikke at få den næring, den har brug for.

Karina understreger vigtigheden i at holde øje med din hunds afføring, da det også kan være sigende for, at der er noget alvorligt galt. ”Det er godt at have din dyrlæge i baghovedet, hvis din hund pludseligt får vildt dårlig mave i en periode. Det er naturligt, at hvalpe får dårlig mave, da hele deres mave-tarm-system er nyt”, fortæller Karina.

Det kan være svært at vide, hvornår du skal kontakte dyrlægen, men Karina giver tips til, hvad du kan holde øje med. ”Er hunden glad og frisk? Sover, spiser og leger den som normalt, så er det okay, den har dårlig mave. Er den i stedet sløv og vil kun ligge og sove og ikke spise, så er det afsted til dyrlægen. Er det en hvalp, kan det kun gå for langsomt, for den dehydrerer hurtigt”, fortæller Karina.

Udover afføringen kan du også holde øje med hundens pels. Vær opmærksom på, om pelsen er mat, tør og skællet, for det kan også være et tegn på, at hunden ikke får de næringsstoffer, som den skal.

Foderaktivering er gaven, der bliver ved med at give

Fodringen af din hund kan udnyttes til at være en sjov aktivitet, der virker mentalt stimulerende og stressnedsættende. Du har mange muligheder for at aktivere din hund under dens fodring – du kan købe aktiveringslegetøj eller lave det selv.

 • Brug en tom sodavandsflaske af plast, som du putter foderet i, uden at sætte låget på igen. På den måde skal hunden selv sørge for at få sin mad ud, og det tager tid og aktiverer den mentalt.
 • Spred foderet ud i din have, på terrassen eller på et gulv, så hunden skal tøffe rundt og bruge tid på at snuse og spise. På den måde bliver hunden aktiveret og skal arbejde for sin mad, hvilket den vil elske, hvis den er madglad.
 • Vær opmærksom på, at fodringen skal være en rolig stund, selvom hunden skal arbejde for sin mad. Den må ikke fare forvildet rundt, men gerne bevæge sig i normalt tempo, så den ikke bliver stresset.
 • Foderaktivering kan også træne hunden til at vænne sig til støj. Læg foderet i en opvaskebalje, hvor du også lægger nogle tomme sodavandsdåser, som er tapet i enden, så hunden ikke skærer sig. Når hunden skal lede efter sin mad, kommer den helt naturligt til at larme med dåserne og kan endda selv kontrollere situationen. Den vænner sig dermed til, at larmen ikke er farlig. Forhåbentlig vil den ikke være følsom over for høje lyde som torden eller fyrværkeri. Tilvænning til høje lyd er typisk nemmest, mens hunden stadig er hvalp.

Hvor kan du få hjælp til fodervejledning?

Vi er altid klar til at vejlede dig, hvis du har den mindste tvivl vedrørende din hund. Det kan både være i forhold til race, ernæring, adfærd, træning og meget mere. Vores internatpersonale har en stor viden og erfaring, som de gerne deler med dig. Vær altid opmærksom på, hvilken hunderace du har eller overvejer at anskaffe dig, da fodertype, mængde og variation i høj grad afhænger af race.

Du er altid velkommen til at opsøge hjælp hos os – vi gør meget for at forebygge og du er derfor selvfølgelig også velkommen, før problemet opstår. Du kan desuden købe foder i vores butik og få rådgivning om ernæring.

Du gør en forskel

Hvert år hjælper vi flere hundrede nødstedte kæledyr og forener dem med en kærlig familie. De mange glæder kæledyr giver os, og den mentale styrke kæledyr giver psykisk sårbare, er uvurderlig. Vi er helt afhængige af frivillige bidrag, og vores arbejde er kun muligt, når mennesker som dig hjælper os.

Jeg vil hjælpe

Denne hjemmeside bruger cookies for at sikre dig den bedst tænkelige oplevelse på vores hjemmeside. Ved at klikke videre på hjemmesiden, accepterer du vores brug af cookies.