Vildkatte

Vildkatte

Af Laerke - 31. Mar 2020

Vildkatte er et stort problem i landets kommuner

I Danmark har vi ikke en national handlingsplan for håndtering af vildkatte. Vildkatte er et skadedyr, og nogle kommuner har påtaget sig ansvaret at sørge for at holde bestanden nede. På den måde betaler alle borgere i kommunen ligeligt over skatten, ligesom vi gør i forhold til rottebekæmpelse, for eksempel.

Andre kommuner går ind for borgerbetaling, og det betyder, at den borger som er chikaneret af vildkatte, der hopper ind ad åbne vinduer og urinerer på møblerne, selv skal betale for at få dem fjernet fra området. Det skaber en social slagside, for det vil kun være dem, der har råd til at få fjernet katten, som vil få løst problemet.
Vi mener, at politikerne på Christiansborg og i de enkelte kommuner, skal arbejde for en kattelov, der beskytter katten, og samtidig lave en national handlingsplan, så vi sikrer, at alle borgere står lige og at katte bliver behandlet dyrevelfærdsmæssigt forsvarligt.

Indfangning overgår til borgerbetaling

Aarhus Kommune har valgt at opsige aftalen om indfangning af vildkatte, som kommunen har haft med os i flere årtier. Begge parter er enige om, at samarbejdet har fungeret godt, men kommunen har desværre ønsket at spare aktiviteten væk.

Vi forudser, at det effektive arbejde vi sammen har lavet de senere årtier, i løbet af ganske få år vil være spildt. En hunkat kan hvert år få 3-4 kuld med 4-6 levedygtige killinger. Det betyder, at et kattepar i løbet af 4 år er blevet til omkring 5.000 katte.

Siden midten af 1990’erne har borgerne i Aarhus Kommune over skatten betalt for indfangning og eventuelt genudsættelse af vildkatte. Nu overgår løsning af problemet til borgerbetaling, og det sker fra 1. oktober 2019. Det betyder, at hvis kommunens borgere er chikaneret, skal de selv betale for at få kattene fjernet.

vildkatte

Indfangning mod betaling

Vi har gennem årene fået stor ekspertise i at indfange vildkatte. Ekspertisen stiller vi, mod betaling, til rådighed for borgerne. Vores pris for at indfange en vildkat er kr. 2.500, hvilket er en enhedspris, uanset hvor i Aarhus Kommune vi skal indfange vildkatten. På den måde er alle ramte borgere stillet lige, ligesom de var, indtil kommunen valgte at spare vildkatte-aktiviteten væk.

Vildkatte går ikke altid i fælden ved første forsøg, og vi kan være nødt til at køre ud flere gange. Men hvis vi kun skal gøre forsøget én gang, er den samlede pris kun kr. 2.000, og du får kr. 500 retur, når vi har fanget vildkatten.

Beløbet dækker: løn til uddannet kattefanger, kørsel til indfangning og til dyrlæge, hvor katten bliver tjekket for eventuelt øremærke eller chip og tjekket i katteregister. Desuden adfærdsvurderer vi katten for at sikre os, at det ikke er en tamkat, der er gået i fælden. Herefter foretager dyrlægen under humane forhold aflivning af vildkatten.

Hvis rekvirenten og kattefangeren vurder sammen med dyrlægen, at vildkatten er sund og rask og kan genudsættes, bliver den af dyrlægen vaccineret, får orme- og loppekur, og neutraliseret, så den ikke er med til at sætte endnu flere katte i verden, og vi sørger for, at den bliver genudsat. Dyrlægen har altid det sidste ord i forhold til, om den er egnet til at blive genudsat.

Hvad gør du?

Hvis du oplever, at du bliver chikaneret af vildkatte, er du velkommen til at kontakte os. Beslutter I sammen, at katten skal indfanges, så kører vores kattefanger ud, når vi har modtaget din betaling på kr. 2.500. Og som sagt, hvis vildkatten går i fælden ved første forsøg, får du kr. 500 retur.

Du betaler enten på MobilePay eller via bankoverførsel:

  • MobilePay 95133, eller
  • Bankoverførsel: Reg.nr. 9004 konto nr. 1120115169
  • Bemærk: Oplys ved betaling, at beløbet er til ’Vildkatte’.

Kun med din støtte er vores arbejde muligt

Hvert år hjælper vi flere hundrede nødstedte kæledyr og forener dem med en kærlig familie. De mange glæder kæledyr giver os, og den mentale styrke kæledyr giver psykisk sårbare, er uvurderlig. Vi er helt afhængige af frivillige bidrag, og vores arbejde er kun muligt, når mennesker som dig hjælper os.

Jeg vil hjælpe

Denne hjemmeside bruger cookies for at sikre dig den bedst tænkelige oplevelse på vores hjemmeside. Ved at klikke videre på hjemmesiden, accepterer du vores brug af cookies.